Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) силно препоръчват хората, които нямат противопоказания за ваксинация, но все още не са ваксинирани, своевременно да започнат и завършат препоръчителния ваксинационен курс особено сега, когато се увеличава разпространението на Делта варианта на SARS-CoV-2. Това се казва в съобщение на Министерството на здравеопазването

Завършеният ваксинационен курс, с която и да е от одобрените в ЕС/ЕИП ваксини, осигурява високо ниво на защита срещу тежко протичане на заболяването и смърт, причинена от SARS CoV 2, включително от варианти като Делта.

Най-високото нивото на защита, което осигурява ваксината, се достига след изминаването на достатъчно време (седем до четиринадесет дни) от деня, в който е поставена последната доза ваксина. Ваксините, с които България провежда имунизационната си кампания срещу COVID-19, са преминали успешно и трите фази на клиничните изпитвания, се казва още в съобщението.

"Разпространяваната в общественото пространство невярна информация за ваксините подкопава доверието в имунизационния процес. Науката е категорична, че ваксините срещу COVID-19 са безвредни и безопасни", твърдят здравните власти.

И изброяват достоверните източници на информация са: Световната здравна организация, Европейската комисия, Европейската агенция по лекарствата, Европейският център за контрол и превенция на заболяванията, Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националният център по заразни и паразитни болести и т.н.

Към 24 септември в света са приложени 6,058,299,362 дози от ваксините срешу COVID-19, се казва в друга публикация на Здравното министерство.