Софийският районен съд наложи мярка "домашен арест" на мъжа, заплашил председателя на парламента Ива Митева, съобщи прокурорът Георги Иванов.

По-рано днес Районната прокуратура в София поиска постоянния арест на 26-годишния Любомир Яков. Той бе задържан заради изпратена заплаха срещу председателя на парламента Ива Митева. Сигналът беше изпратен в четвъртък вечерта по мейл в министерството на правосъдието. Мъжът беше задържан на следващия ден, като стана ясно, че той има и предишни криминални прояви.

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, заплашил Ива Митева

Прокуратурата вероятно ще обжалва мярката за неотклонение, защото Яков е осъждан за закана за убийство и то на повече от едно лице. Извършил е и престъпление по член 326 на НК, а именно подаване на фалшиви сигнали за тревога, добави прокурорът. Смятаме, че има реална опасност от укриване, защото Яков не живее нито на постоянния си, нито на настоящия си адрес.

Съдът ще прецени къде Яков ще бъде под домашен арест и вероятно ще бъде там, където е регистрирана баба му, добави той.

Въпреки краткия период на разследване бяха събрани множество доказателства по делото. Има достатъчно свидетелски показания, назначени са видеотехнически и компютърнотехнически експертизи, иззета е и кореспонденцията на обвиняемия, от която е видно точния момент на изпращане не заплашителните имейли. Поради тази причина съдът смята, че има обосновано предположение за авторство на деянието и има реална опасност от извършване на друго престъпление. Затова наложи втората най-тежка мярка за неотклонение - домашен арест, каза прокурор Иванов.

Към момента обвиняемият не е изложил пред съда никаква защитна теза, каза още Георги Иванов.

По разследването е компетентна Софийска районна прокуратура, тъй като деянието е извършено в София, каза прокурор Иванов.

Пледирах за по-лека мярка за неотклонение на Любомир Яков и съдът наложи такава - домашен арест, каза пред журналисти адвокат Боримир Цанов от Софийска адвокатска колегия, който защитава Яков.

В съдебната зала Любомир Яков е отказал да дава каквито и да е обяснения за действията си, добави той.

Има обосновано предположение, че Яков е написал заплашителен имейл до Ива Митева. Тепърва ще се установява дали той е написал мейла, каза адвокатът.

Любомир Яков отрича да познава Ива Митева. Няма данни, че някой го е накарал да напише този мейл, каза още адвокатът.

Адвокат Цанов е поискал от досъдебното производство да се установява дали Яков е бил лекуван в психиатрични заведения в два града. Според него е възможно неговият клиент да има психично заболяване и да не може да носи съдебна отговорност за действията си. Няма данни по делото Яков да е наркозависим. Любомир има предишни криминални прояви по член 144, алинея първа на НК за заплахи и закани каза още адвокат Цанов, в отговор на журналистически въпроси.
БТА