Мюсюлмани в Европа поддържат тероризма
Мюсюлмани в Европа поддържат тероризма / netinfo

Нужно е по-голямо сътрудничество между политиците, полицията и лидерите на мюсюлманските общности, които живеят в европейските страни, за да стане по-ефективна борбата срещу световния тероризъм.

Това е мнение на Карлос Ечеверрия, професор по международни отношения в Националния университет за дистанционно обучение в Мадрид, специалист по въпросите на съвременния тероризъм и съветник към звена на сигурността на испанската полиция.

В мюсюлманските общности в Европа има вече второ и трето поколение от европейци, които принадлежат на радикални групи и поддържат световния тероризъм – това според професор Карлос Ечеверрия е един от основните въпроси на спецификата в борбата с терора.

Русия много преди САЩ и ЕС се сблъска с тероризма – каза пред журналисти професорът по международни отношения във Волгоградския държавен университет Владимир Асташин и припомни събитията в Чечня и завземането на болницата в Будьоновск от терористи през 1995 година.

Асташин отбеляза , че Русия не включва Хамас и Хизбула в списъка на терористичните организации. Професорът посочи две причини Русия да е готова да участва в регулирането на конфликта в Близкия изток с финансова помощ или с дипломатически средства, но не и със собствен контингент с миротворчески сили.

Едната причина е, тук той цитира изказвания на руски политици пред медиите, че това не е война на Русия. Другата е, че се повишава напрежението в някои бивши републики, непосредствено по границите на руската федерация.