Десислава Ахладова
Десислава Ахладова / БГНЕС, архив
Фабрицио Дзарконе е заявил, че с интерес наблюдава реформата в България
Заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова е запознала на работна среща постоянния представител на Световната банка за България Фабрицио Дзарконе с предприетите мерки за подобряване на правната рамка в производствата по несъстоятелност. Това съобщават от ведомството.

Тя е информирала, че според приетата от правителството Пътна карта за изпълнение на препоръките относно рамката за несъстоятелност и стабилизация се предвижда до октомври 2020 г. да бъдат изготвени и предложени законодателни промени във връзка с несъстоятелността.

Цачева: България остана единствена в ЕС без регламент за частния фалит


Сред основните цели на предстоящите нормативни изменения са въвеждането на системи за ранно предупреждение и процедура за опрощаване на дълг; по-лесен и бърз достъп до производства по несъстоятелност и процедури по стабилизация за юридически лица и предприемачи; ускорени процедури за малки предприятия; съкратени процесуални срокове в рамките на производствата по несъстоятелност; единен процес на разглеждане на молби в рамките на едно и също производство и други.

Асоциацията за защита на потребителите подкрепя идеята на Омбудсмана за Закон за личен фалит

Пътната карта предвижда още подобряване на съдебната инфраструктура, насърчаване използването на електронни средства за комуникация и по-добро взаимодействие между синдика и довереното лице.

От своя страна Фабрицио Дзарконе е заявил, че Световната банка с интерес наблюдава реформата в България в областта на несъстоятелността и е изразил готовност за подкрепа, посредством опита на друга държави в тази сфера.
 
БТА