/ Дарик - Враца
Асоциацията за защита на потребителите подкрепя предложението на Омбудсмана Мая Манолова за Закон за несъстоятелност на физическите лица, известен като частен (личен) фалит, съобщават от асоциацията.
 
България е единствената държава в ЕС, която няма подобен нормативен акт, се посочва в съобщението. Възникват обаче няколко въпроса, които не са уредени в проекта, като например кой ще плаща разноските за производствата по фалит - ежемесечните възнаграждения на лицата, които осъществяват процедурата, таксите на съда, вещите лица и други, коментира председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски.

Манолова предлага законопроект за частично опрощаване на дълговете


В действителност близо 800 млн. лева годишно са лошите необслужвани кредити. Става дума не само за дългове към банки, но и за дългове към фирми за бързи кредити, към лизингови компании, към колекторски фирми и към различни монополни дружества, пише в съобщението.

Една от основните задачи на Асоциацията за защита на потребителите ще е да има закон, който да регулира дейността на колекторските фирми. В България има близо два милиона случая на граждани с просрочени кредити и сметки, които са лишени от всякакви инструменти на защита и регулация на взаимоотношенията им с тези фирми, заявява Пейо Майорски.


 
БТА