Мотористи протестират пред съдилища в страната
Мотористи протестират пред съдилища в страната / БГНЕС, архив

Мотористи излязоха на протести пред съдебните палати в различни градове в страната. Около двадесетина души се събраха пред сградата на Темидата в София. Те настояват за оставката на съдия Недялка Николова, която пусна под домашен арест гастарбайтера Фарук Бекташ.

Катастрофа край Драгоман взе две жертви (ВИДЕО)

На 24 юли край Драгоман Бекташ помете с колата си мотора, с който пътуваха Бойко Бойков и съпругата му Таня Бойкова. Двамата мотористи загинаха на място. Работещият в Германия турски гражданин се движил с по-висока от допустимата скорост, излязъл от лентата си за движение и ги блъснал, като след удара колата излетяла от мостово съоръжение. Бекташ е тестван за употреба на алкохол и пробата е отрицателна.

Синът на загиналите в катастрофа мотористи: Ще вярвам, че ще има правосъдие един ден

С постановление на прокурор той бе привлечен като обвиняем за нарушаване на правилата за движение по пътищата и причиняване на смърт по непредпазливост на двама души и задържан за срок до 72 часа. С определение на Софийски окръжен съд от 28 юли 2016 г. спрямо обвиняемия бе взета мярка за неотклонение „домашен арест" , което прокуратурата протестира с мотив, че е налице реална опасност извършителят на престъплението да се укрие.

Обявиха за издирване гастарбайтера, обвинен за смъртта на 2 души при катастрофа

Оказа се, че Бекташ е избягал от правосъдие и на 4 август не се яви пред Софийския апелативен съд, където беше представляван от служебен защитник. Съдът постанови той да бъде задържан и го обяви за общодържавно издирване. Междувременно мотористи започнаха протести.