Обявиха за издирване гастарбайтера, обвинен за смъртта на 2 души при катастрофа
Обявиха за издирване гастарбайтера, обвинен за смъртта на 2 души при катастрофа / netinfo

Турският гражданин Фарук Бекташ, който е обвинен за убийството на двама души при катастрофа край Драгоман, не се е явил в съдебно заседание в Софийския апелативен съд, за което е редовно призован, нито е представил уважителна причина за отсъствието си. Това съобщават от прокуратурата.

На 24 юли 2016 г. сутринта мерцедесът на гастарбайтера Бекташ излязъл от своята лента за движение на пътя София - Кулата и блъснал мотоциклет, като при катастрофата са загинали двама души, движещи се с возилото на две колела. Бекташ е тестван за употреба на алкохол и пробата е отрицателна.

Катастрофа край Драгоман взе две жертви (ВИДЕО)

С постановление на прокурор той е бил привлечен като обвиняем за нарушаване на правилата за движение по пътищата и причиняване на смърт по непредпазливост на двама души и задържан за срок до 72 часа. С определение на Софийски окръжен съд от 28. юли 2016 г. спрямо обвиняемия бе взета мярка за неотклонение „домашен арест" , което прокуратурата протестира с мотив, че е налице реална опасност извършителят на престъплението да се укрие.

На днешното заседание на Апелативния съд прокурорът по делото е подчертал, че мотивите на Софийския окръжен съд относно определената на 28.07.2016 г. мярка за неотклонение спрямо Бекташ „домашен арест" вместо „задържане под стража" са били нецелесъоборазни, което се доказа от поведението на подсъдимия.

Също така съдът не отчел, че първоначално заявеният от него адрес в България е различен с този, посочен в договора за наем. Това потвърждава тезата на държавното обвинение, че този договор, сключен три дни след инцидента, бил изготвен за нуждите на производството с цел да може да посочи пред съда адрес за живеене, но не и реално да пребивава в страната за участие в съдебен процес срещу него.

От органите на полицията било установено, че мярката за неотклонение „домашен арест" не се изпълнява, като на 31 юли 2016 г. обвиняемият не бил открит на адреса.
Апелативният съд отмени определението на Окръжен съд - София за мярка за неотклонение спрямо Фарук Бекташ и постанови „задържане под стража" за обвиняемия, като го обяви за общонационално издирване.