Монтират видеонаблюдение в 48 училища и детски градини в София
Монтират видеонаблюдение в 48 училища и детски градини в София / снимка: БГНЕС

В 48 училища и детски градини в София през август ще бъде монтирано видеонаблюдение, съобщи за БТА заместник-кметът по образование на Столичната община Йорданка Фандъкова. Очакваме поставянето на техниката за видеонаблюдение да приключи най-късно до началото на новата учебна година, каза още тя.

Столичната община е осигурила от бюджета си за тази година 2,3 млн. лв. за тази дейност. Това е вторият етап от изграждането на система за видеонаблюдение в общинските образователни заведения.

По време на първия етап бяха поставени камери в 45 училища и в 26 детски градини. Обхванати са районите "Сердика", "Средец", "Оборище", "Слатина", "Изгрев", "Лозенец", "Триадица" и "Красна поляна".

В процес е процедурата за избор на охранителни фирми за 196-те детски градини и 178-те общински училища. Процедурата, която се провежда по зададените единни критерии от Столичната община, е по районни администрации. От бюджета на общината са осигурени 2,5 млн. лв. за охранителната дейност от началото на учебната година до края на 2008-ма. Заданието към кандидатите за охрана на образователните заведения включва осигуряването на жива охрана през деня и чрез сигнално-охранителна техника през нощта.