Много българи в чужбина не поддържат връзка с нашите посолства
Много българи в чужбина не поддържат връзка с нашите посолства / netinfo

Голяма част от българите в чужбина изобщо не осъществяват връзка с дипломатическите представителства на страната ни зад граница и така затрудняват работата им при възникване на кризисни ситуации. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол.

Ивайло Калфин каза, че много от българите, работещи и живеещи зад граница, дори не оставят адреса си в съответната дипломатическа служба. Министерство на външните работи разработва нова своя интернет страница, където всеки ще може да остави координатите си, съобщи министърът.

По време на парламентарния контрол той отговори на въпрос за статута на българските граждани, работещи в Либия. Калфин обясни, че след 2000 година се наблюдава трайна тенденция за намаляване на постоянно пребиваващите българи там.

По думите му в момента около 750 души работят в Джамахирията. Единствената българска държавна фирма, която има служители там, е „Техноекспортстрой”. Това са около 80 души, които извършват довършителни работи по определени проекти, уточни Калфин.

Междувременно от участието на министър Нихат Кабил в парламентарния контрол стана ясно, че земеделските стопани, в чиито земи се палят стърнища, ще се лишават от субсидии от еврофондовете. До този момент са съставени 35 акта за нарушение на забраната на тези палежи на обща стойност над 7000 лева.

За спазването на разпоредбата ще следят теренните екипи на Разплащателната агенция към ведомството. На нарушителите ще бъдат налагани и глоби за неспазване на европейските практики, които декларират, че ще съблюдават, когато кандидатстват за субсидия.

Какво казаха още двамата министри чуйте в звуковите файлове