Младите лекари у нас ще специализират по програма за 16 млн. лева
Младите лекари у нас ще специализират по програма за 16 млн. лева / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Младите лекари у нас ще специализират по ОП „Развитие на човешките ресурси” за 16 млн. лева. Сумата обяви в Бургас министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Тя определи недостигът на човешки ресурс като един от най-големите проблеми в здравеопазването. Най-голяма липса на хора се усещала в звената за спешна помощ. Парите за специализация ще бъдат отпускани след подписването на договор в края на октомври, каза още Атанасова.

Тя пристигна в Бургас за откриване на регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания в Бургаската болница. Той ще подобри здравния статус на населението от област Бургас и в частност на Югоизточен регион. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на пресконференция в Бургас по повод началото на изграждането на структурата. Онкологичният център ще бъде изграден със средства от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България като общата стойност на проекта е 5 472 207,04 лева.

Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването по ОП „Регионално развитие 2007-2013 г.”, която е на стойност 148 млн. лева. Очакванията са след изграждането на Регионалния диагностичен център за онкологични заболявания в него всяка година да получават висококачествена диагностика и лечение над 32 000 пациенти.

Здравният министър акцентира върху това, че чрез ранната диагностика ще се постигне не само по-добро здраве на хората, но и ще намалеят големите разходи, свързани със скъпоструващата терапия в напреднал стадий на болестта. Това ще позволи спестените средства да бъдат инвестирани в разширяване на дейностите за профилактика на тези заболявания, посочва БТА.

На пресконференцията д-р Галина Милева съобщи и друга новина - че до края на годината ще бъде завършено новото Инфекциозно отделение. От Министерството на здравеопазването са осигурени 230 000 лева за приключването на ремонта. Ще бъдат договорени и още 100 000 лева за апаратура, каза още д-р Милева.