Към този момент направените изследвания на 4-годишното момченце от Бургас не показват наличие на остър хепатит, който бе открит при много деца в Европа. Това стана ясно от брифинг на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Детето, за което имаше съмнения, че е първият случай на мистериозния остър хепатит при децата у нас, бе изписано от болницата в понеделник.

Направените тестове на малкия пациент показват повишени чернодробни трансаминази - нормални нива на АСАТ и завишен АЛАТ. Според проф. Христова обаче това може да се дължи на скорошно лечение на момченцето с антипиретици заради респираторно заболяване. При хепатит обаче токсичността е в пъти по-голяма.

Сербезова: Има случай на новия хепатит при дете и у нас

"Детето е в много добро състояние. От изследванията с ПСР търсихме 22 вида вируси - няма доказан вирус по този метод. Действахме и със серологични изследвания, но там се откриват единствено слабо повишени тела срещу аденовирус и срещу цитомегаловирус. Това означава прекарана преди няколко месеца лека инфекция. Цитомегалният вирус би могъл леко да засегне черния дроб. Отделно детето е лекувано с антипиретици, така, че може да има лекостепенно токсично увеждане на черния дроб", обясни тя.

Момченцето е постъпило с оплаквания с обща отпадналост и завишени лабораторни показатели на чернодробните ензими, което е наложило хоспитализацията му, съобщиха в понеделник от болницата в Бургас. Било е лекувано от личния си лекар, но поради неповлияване на симптомите и контролни изследвания, детето е насочено към инфекциозно отделение. То е изписано с подобрение и без усложнения.

Мистериозният хепатит при децата: България започва тестове за наличието му у нас

Д-р Светослав Тодоров- зам. директор на УМБАЛ Бургас уточни, че този мистериозният хепатит се води опасен, защото от 11 случая в света, при 8 от децата се е наложила чернодробна трансплантация.

От Националния център по заразни и паразитни болести подчертаха, че клиничната изява на заболяването показва остро увреждане на черния дроб, но не и подобно еднократно завишение на трансаминазите. "Няма как при това дете да се касае дори за по-лека форма на този остър хепатит", допълни проф. Ива Христова.

Тя препоръча в детските градини и училищата да се спазва много добра лична хигиена, защото тези вируси могат да се предават с всички телесни течности.