Правителството е свършило отлична работа с тези 70 "дипломати". Единствената критика е, че не е изгонена самата Митрофанова, заявява депутът
Изгонените 70 руски дипломати са на път да се превърнат в легенда, почти като "английските пилоти" от "Ало, ало". Това пише депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев в своя Facebook профил.

Той посочва 10 основни извода, "някои от които са доста притеснителни".

Мирчев смята, че има достатъчно информация от службите тези 70 души с дипломатически статут да бъдат обявени за "персона нон грата".

На заседанията на консултативния съвет по сигурност към премиера е имало поне двама представители на президента, които са били наясно с всяка стъпка в този процес. Освен това, според Мирчев има всички индикации, че информация за антибългарска дейност на руските служби е имало и в предишни години. Въпросът е защо предните правителства не са взели мерки за защита на националния интерес, пита той.

Нинова: Решението ни остава - ще преговаряме, ако ПП предложат друг премиер

"Притеснителни са подробностите, които научиха всички народни представители (но не могат да бъдат коментирани поради характера на заседанието) относно мащаба на руската разузнавателна дейност в България и степента на проникване на руските шпионски мрежи по високите етажи на държавата", коментира Мирчев.

Депутатът коментира, че българските служби са в тежка битка с предатели вътре в тях, които работят срещу България. "Службите ни са тежко пробити и е нужна реформа за ограничаване влиянието на Путин върху тях", смята той.

"Изгонването на "70-те руски дипломати" показва, че в ДАНС, МВнР и МС има хора, които работят за защита на българския национален интерес и те трябва да бъдат подкрепени", пише още той.

"Правителството е свършило отлична работа с тези 70 "дипломати". Единствената критика е, че не е изгонена самата Митрофанова. А това трябва да стане възможно най-бързо", призовава депутатът. И допълва, че "планът за депутинизация на страната", изготвен от Демократична България трябва да се превърне в топ приоритет за България. Това включва нулева енергийна зависимост от Путин и Русия.

Петков след срещата с БСП: Диалогът продължава, рисковете пред страната са много по-големи

Има високопоставени български политици, които откровено работят за интересите на Русия, а не на България. Тези псевдопатриоти трябва да бъдат разобличени и да поемат отговорността си пред народа.  Ако президент, премиер и парламент не гледат в една посока в защита на българския интерес, България ще продължава да бъде вестибюла на Европа, през който Русия на Путин извършва зверствата, смята още Мирчев.