"При заявена амбиция и ангажимент за извършване на конституционна реформа, фактът, че до седмица - две ще имаме внесен проект в Народното събрание за промени на Конституцията, който да се отнася и до главния прокурор, за неговите функции и мястото му в съдебната власт, не виждам никакво основание да стартира една такава процедура, която би трябвало да завърши чак октомври месец. Дотогава трябва да имаме ново устройство на съдебната власт", заяви правосъдният министър Атанас Славов по време на брифинг в сряда.

"Аз продължавам да твърдя, че легитимният орган да избере изпълняващ функциите главен прокурор е именно пленарният състав", обяви той.

Той обяви, че е включил допълнителна точка за заседанието на ВСС в четвъртък на пленарния съвет да обсъди кой е компетентният орган да избере изпълняващ функциите на главен прокурор. "Няма как в рамките на час министърът да свика някакво извънредно заседание", заяви Славов.

Прокурорската колегия иска да бъде открита процедура за избор на нов главен прокурор

"В закона за съдебната власт има срокове за свикване на пленарен състав и те са дни, не са часове и не са минути", допълни той.

Славов изрази надежда в четвъртък членовете на ВСС да допуснат тази точка и да обсъдят по същество това, за което той настоява - пленума да се произнесе по взетото решение.

"Пленумът, ако счете, че той е легитимният орган - той следва да проведе процедура и да вземе решение, защото ако имаме некомпетентен орган, взел решение, то е нищожно. Ако нямаме произнасяне на пленарния състав, аз ще оспоря като нищожно, взетото решение от прокурорската колегия и това ще стане в рамките на следващите дни - в зависимост от утрешното заседание", категоричен бе Славов.