Ще направим опит за покачване на бюджета, имаме проектобюджет. Това заяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков на пресконференция по актуални теми в областта на културата.

Минеков посочи, че са се изговорили лъжи в ефир, че няма изготвен проектобюджет.

Градинка в София ще носи името на Стефан Данаилов

„Това не е вярно, той е пред мен“, съобщи той. Проектобюджетът предвижда увеличение за 2023 г. с над 160 милиона лева. Има и проект за 2024 г. с увеличение с още над 155 милиона лева, както и проект за 2025 г. с увеличение с над 142 милиона лева.

Министърът на културата каза, че при встъпването си в длъжност е установил, че само една трета от субсидията е била разходвана, както и че няма направен нито един договор, и нито една обществена поръчка. Той отчете като нулева годината за археологията, тъй като тепърва са започнали теренни проучвания.

„Такова нещо в министерството не е било откакто съществува“, категоричен е Минеков и допълни, че и от капиталовите разходи разходвани са нула процента, вследствие на което на 23 декември ще бъде принуден да изхвърли близо 60 милиона лева „на боклука”.

Нови археологически открития в Черно Море

"С какви очи аз ще отида при министъра на финансите и ще я моля за бюджета?", попита Минеков. По думите му щетата е наистина в особено голям размер. Въпреки това той съобщи, че отново ще преговаря с политическите партии и ще търси тяхното съгласие за покачването на бюджета.
БГНЕС