Столичният общински съвет реши градинката на площад "Велчова завера" при Духовната семинария в София да носи името на Стефан Данаилов.

Студенти, приятели и колеги връщат спомена за Стефан Данаилов

Градинката се намира в квартал "Лозенец", недалеч до т.нар. блок на артистите, където Стефан Данаилов живя от 1972 г. до смъртта си на 27 ноември 2019 г.

В Инициативния комитет участват творци, колеги и ученици, както и племенницата на големия актьор Росица Обрешкова.

Вносители на предложението бяха председателят на Комисията по култура в СОС Малина Едрева от ГЕРБ, общинският съветник от ДБ Веселин Калановски и Калоян Паргов от БСП.

Предлагат Драматичния театър в Ловеч да носи името на Стефан Данаилов

„Над 70 от неговите ученици и изтъкнати специалисти от различни области предложиха на Общинския съвет и ние единодушно подкрепяме предложението градинката пред дома му да носи неговото име. Младите трябва да помнят, трябва да отдадем дължимото на хората, които са оставили трайна следа в нашата колективна памет като нация. Градът е длъжен и затова по подобаващ начин ще почете Стефан Данаилов”, заяви председателят на СОС Георги Георгиев.

„Удовлетворен съм, че успяхме да осъществим идеята, която се роди в разговорите ни с близките на Ламбо, да има градина, кръстена на негово име в близост до дома, където живееше и работеше със своите студенти през последните години“, обясни след заседанието Паргов.

По думите му следващата стъпка за съхраняването на паметта за легендата на българския театър и кино е да бъде изработен и поставен негов барелеф или бюст-паметник на подходящо място в столицата.

На 9 декември се навършват 80 години от рождението на Данаилов.