/ Дарик радио
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов прогнозира пред журналисти възможност за приключване на преговорите със САЩ за нов изтребител през юни.
 
"Би следвало да сме се ориентирали към края на преговорите", каза той в отговор на въпрос за преговорите с американската страна за придобиване на нов изтребител Ф-16 блок 70 за българските ВВС.
 
Когато те получат одобрението от техния Конгрес, следва да ни представят проект за договор, по който ние също ще коментираме, каза Каракачанов. По думите му, мине ли се през Конгреса, процедурата става по-бърза.
 
Избрахме си изтребители F-16

Министърът разясни, че процедурата в САЩ предвижда, когато бъде направено предложението до Конгреса, той да реши до каква сума ще разреши на правителството да сключва договори. Каракачанов обясни, че обикновено практиката е Конгресът да гласува по-голяма сума.
 
Ако в момента говорим за цената, одобрена от българския парламент - 1,8 млрд. лева, няма да се учудя, ако американският парламент гласува по-голяма сума, но това не означава, че това ще бъде стойността на договора. Става въпрос за един аванс, който се дава, за да може, при възникване на евентуални допълнителни искания от наша страна, да бъдат изпълнени“, обясни Каракачанов.
 
„Американският Конгрес трябва да разреши тази сделка и да й даде таван - до какви пари максимум може да се продаде американско въоръжение на България, каквато е практиката спрямо всички страни. Логично е, ако преговорите и от страна на другите две министерства, както и от страна на МВнР, продължават с тази интензивност, до началото на юни американският Конгрес да е гласувал това разрешение. После договорът да бъде представен в България за последно обсъждане и да се стигне до неговата ратификация“, каза Каракачанов.
 
Радев: Конкурсът за нов изтребител бе опорочен, това е удар по България
 
Министърът напомни, че преговорите от страна на неговото министерство вече текат и той е разговарял с различни американски представители, сред които и на производителя "Локхийд Мартин".

Но уточни, че другата част от работата трябва да бъде свършена от икономическото и финансовото ведомство - става въпрос за сроковете и начина на плащане, както и за индустриалното сътрудничество.

Каракачанов обсъди с шведския си колега преговорите за Ф-16
 
Каракачанов е изразил пред американските партньори мнението ни, че максимална част от поддръжката на самолетите желаем да се извършва в България. А също и че не може да се излиза много извън гласуваните от парламента 1,8 млрд. лева, както и че заложеният срок за доставка от 24 месеца може да бъде отсрочен максимум с една година.
 
Пилотите, които ще бъдат обучавани на новите Ф-16, не са определени, това все още не е започнало като процедура, обясни министърът на отбраната пред членовете на ресорната парламентарна комисия, където днес дойде, за да отговори на актуални въпроси.
Агенция Фокус