Управляващата коалиция се събра на извънреден Коалиционен съвет. 

Лидерите на партиите трябва да решат спорния въпрос ще изпрати ли България оръжие към Украйна и какви биха били стъпките на властта. 

Ще продължим коалиционните разговори, след като се приберем от Украйна, за да може да се запознаем с реалната картинка там. Ще проведем среща с господин Зеленски, за да чуем и неговото мнение по темата. И на база на информацията, която получим в Украйна, и с която се запознаем, след това ще обсъждаме отново на коалиционен съвет, за да е ясно всичко оттук нататък как ще се случва като график в парламента, и респективно в Министерски съвет. Това заяви Станислав Балабанов от ИТН на излизане от коалиционния съвет, предаде БГНЕС.

След съвета стана ясно, че представители на три партии ще пътуват до Киев – Продължаваме промяната, ДБ и ИТН. От ДБ са определили за пътуването в Украйна да се включи ген. Атанас Атанасов.

“Към този момент конкретика няма, отворен е процесът, решението ще избистри в следващите дни“, каза Балабанов. Темата, по думите му не се отлага, напротив, тя ще влезе в Народното събрание още следващата седмица. „Въпросът е да изчистим детайлите по тези казуси, за да знаем какво ще разглежда пленарната зала така или иначе, защото със сигурност не може да се бяга законодателно и властово от този казус“, каза той.
 


Преди началото на съвета Станислав Балабанов заяви, че решението на БСП да не изпраща човек в делегацията за Украйна, е поредното слабо държавническо поведение. Беше важно всички да идем, за да можем да добием представа всъщност какво се случва, но това е тяхно право, тъй като това не е в коалиционното споразумение, каза той.

По отношение на оръжията нашият лидер има ясно изразена позиция, а нашата политическа формация ще бъде свободна по съвест да гласува в пленарна зала, така че ще видим какво ще реши пленарната зала, добави Балабанов.

От „Демократична България” и „Има такъв народ” са „за” военна помощ за Украйна, а от БСП – твърдо против.

Преди началото на коалиционния съвет депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Станислав Балабанов, който ще е част от делегацията, определи решението на БСП да не изпраща свой представител в Киев като "слабо държавническо поведение". Беше важно всички да идем, за да добием представа какво се случва, но това е тяхно право, тъй като не е залегнало в коалиционното споразумение, коментира той.

Балабанов: Ще пътувам до Украйна, за да видя как изглежда една война на място

Балабанов каза още, че първоначалната идея на пътуването до Украйна е била "червените линии" между позициите на "Демократична България" и БСП да се изяснят. Сега на коалиционен съвет въпросът ще бъде обсъден, добави той.

По отношение на изпращането на оръжия за Украйна той припомни позицията на лидера на ИТН - Слави Трифонов, която е за предоставяне на военна помощ. Депутатите на ИТН ще бъдат свободни да гласуват по съвест в пленарната зала, ще видим какво ще реши парламентът, посочи народният представител.

"Днес ще има Коалиционен съвет, надявам се да има съгласие", каза външният министър на България Теодора Генчовска. 

Управляващите се събират на извънреден Коалиционен съвет

На въпрос дали България изнася оръжия, външният министър заяви, че това трябва да бъде отправено към министъра на икономиката и министъра на отбраната.

"Те са съпредседатели на междуведомствения съвет по експортен контрол", допълни тя. 

Вчера лидерът на БСП, вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова заяви в специална позиция до медиите, че България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия.

"Ако изнасяше, едва ли сега натискът върху правителството от външни сили щеше да е толкова голям. Едва ли външният министър на Украйна щеше да стои два дни в парламента и да чака решение за износ на оръжия“, посочи Нинова. 



Външният министър на България Теодора Генчовска няма да е част от делегацията ни
, която се очаква да замине в сряда за украинската столица Киев. Това съобщи самата тя пред медиите преди срещата с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей, който е на посещение в България.

По първоначална информация, делегацията ще пътува до Полша със самолет, след което с нощни маршрути, най-веротно с влак ще стигнат до Украйна. 

"Целта на посещението е да се доставят обещаните от България каски и бронежилетки", обяви премиерът Кирил Петков. По думите му, надеждата е на място коалиционните партньори да се запознаят с реалната ситуация, за да може кабинетът да излезе с ясна позиция около евентуалната военна помощ за Украйна.