Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вътрешният министър Младен Маринов
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вътрешният министър Младен Маринов / БГНЕС
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вътрешният министър Младен Маринов инспектираха ГКПП „Кулата“. Те огледаха буферната зона между България и Гърция в участъка между „Кулата“ и „Промахон“.
 
„Всякаква информация пристига при нас, включително и от непроверени източници. Като цяло заплахата не е отминала. Затова ние предприемаме съответните мерки при масово насочване към нашата граница да можем да реагираме съвместно с армията, тъй като вече имаме правната възможност при такива кризи да се намесва и армията“, каза министърът на вътрешните работи.
 
Българското правителство не е приемало и няма да приема политика на разселване на мигранти било от Западна Европа, било от съседни държави, каза министър Каракачанов.
 
„Гранична полиция“ и МО са взели всички необходими мерки за предотвратяване на масово нахлуване на българска територия, увери още той. По думите му основният маршрут на мигрантите е от Гърция към Северна Македония и Албания и оттам - към Западна Европа, но имало информации, че се обсъжда като алтернативен маршрут да се използва и България. Каракачанов все пак бе категоричен, че към момента няма непосредствена опасност за страната ни, като същевременно са взети всички необходими предварителни мерки.
 
В момента на българо-гръцката граница няма военнослужещи, но в постоянна готовност са около 300 военнослужещи от Благоевград, съобщи той.
 
„На Кулата всичко е спокойно, както и на останалите гранични пунктове“, допълни Каракачанов.
 
„На границата с Турция има ограда със съответните сензори и технически възможности. Там имаме и допълнително присъствие, но по-сериозни ресурс сме струпали тук – на гръцката граница, тъй като тук ескалира процесът. Тук няма и преградно съоръжение. Виждате, че има усилени наряди, те са и в пограничните райони. С колегите от армията се проиграва плана за действие при кризи, за да са готови екипите при ситуация да действат”, каза още Младен Маринов.