Според културният министър шефа в "Национална полиция" Ангел Папалезов е бил наплашен от прокуратурата, за да не работят заедно
Близо 4 млн. и половина лева са „изчезнали“ за ремонта на Ларгото. Много е обидно за страната ни да връщаме пари на Европа. На мен ми се падна тази чест. Ще сезирам прокуратурата и след това европейската прокуратура. Това заяви служебният министър на културата Велислав Минеков.

Културният министър ще сезира и европейската прокуратура за т.нар. „Квадрат 500“, т. нар. българския „Лувър“. По думите му той дори не е квадрат, а е в Т-образна форма. "Отива със сигурност в европейската прокуратура", посочи той.

Към 1 януари загубата на Националния дворец на културата е над 80 млн. лева. "Дали това не е подготовка за приватизация", попита реторично Минеков. Искани са и заеми от Българската банка за развитие (ББР) в размер на 10 млн. "Нямам обяснение как ще се спасим от тази ситуация. Аз обаче няма да разреша приватизация на НДК, забравете за подобен опит. Вече съм чувал, че е имало такива намерения", коментира Минеков за състоянието на НДК.

Ангел Папалезов е обвинен за участие в престъпна група, ръководена от Божков

Минеков коментира и казуса с обвинението срещу началника на сектор "Културно-исторически ценности" към ГД "Национална полиция" Ангел Папалезов, чийто кабинет беше претърсен. Държавното обвинение тогава съобщи, че са били открити предмети с белези на културно-исторически ценности, предимно с вид на антични монети.

"Напълно ми е ясно защо се случи това с полиция Папалезов. Видяхте имитацията на антични монети. Такива имитации на антични монети се продават комерсиално, посочи Минеков. С термина „белези на културно-исторически ценности“ трябва да се претърсят по тази логика и магазини, и други търговски обекти. По същата причина могат да влязат във вашите домове и да вземат картини, останали от ваши баби и дядовци", направи сравнение Минеков.

Откриха артефакти и антични монети в кабинета на шефа на „Национална полиция”

"Господин Папалезов трябваше да бъде наплашен, частично това може да се е и случило, за да можем да не работим заедно, да не се направят разкрития назад през годините, включително колекцията на Васил Божков",

„Аз ще търся съветите на господин Папалезов, защото съветите са му ценни, ще продължа да работя с него. Ще видя какво се случва с обвиненията и ще проверя всичко по отношение на този загадъчен прокурорски инцидент“, коментира културният министър.

Няма да има затваряне на театри, увери Минеков

Проверките са показали, че няколко месеца преди Божков да напусне страната, той направил изложба на своята колекция в Националния исторически музей, показвана и няколко пъти в Европа, което е признание, че е напълно легална, посочи Минеков относно изземването на артефактите на бизнесмена и свързаната с него фондация "Тракия".

Постъпленията във фонд "Култура" от хазарт, след като е бил национализиран, са "комични", по думите му.

Минеков попита и защо партия като ГЕРБ имат офиси в НДК. "Какво общо има партия с културата", попита ресорният министър.

Минеков отрече да е обвинявал журналисти или да е упражнявал институционален натиск върху БНТ. От обществената телевизия обявиха, че ще сезират международните институции в защита на медийната свобода. Преди няколко дни министър Минеков попита защо телевизията е спряла програмата си, за да излъчи брифинг на определена партия.