Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви, че иска оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. "Натрупват се явления, които могат да ме предизвикат да предизвикам оставката на господин Кошлуков". Това обяви той на брифинг, където очерта приоритетите си и представи своя екип.

"Ще настоявам за осветляване собствеността на медиите, това е препоръка, която дойде и от Европейската комисия. Не само собственост, но нека проследим дори последните явления представители на кои парти най-често попадат в основните медии", каза още той.

"Наблюдавах през последните дни как по пет души от бившата управляваща партия се явяват едновременно в сутрешните блокове. Става дума за инцидентът от събота, за който получих множество обаждания и питания как е възможно това явление - брифинг на някаква политическа партия да бъде използван, за да се прекъснат предаванията на три телевизии, които са с най-висока гледаемост в България", каза министърът.

"Частните телевизии не ме засягат като министър, нека това да бъде тяхната ежедневна програма, нека да излъчват повече брифинги, а не само един", добави той.

"С оглед на този инцидент, би трябвало всички политически партии да имат право по същия начин на подобен брифинг. Моят съвет е сутрин рано да започнат с брифинги на всичките парти до късно вечерта и така седмици наред. Но случаят с националната телевизия е друг", каза още министърът.

Той обясни, че БНТ и БНР са част от системата за национална сигурност. "Много добре е описано кога може да се получи такава прекъсване - при земетресение, бомбардировки, война, при явления, които представляват заплаха за националната сигурност. Тези нарушения започват да стават систематични", каза министър Минеков.
Агенция "Фокус"