"Към момента липсват около 9 медикамента и има недостиг на 82 други в аптечната мрежа". Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

По думите му причините за това са комплексни - производствени, логистични и др.

"На общо заседание между представители на Министерството на здравеопазването, на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, търговци на едро, търговци на дребно, аптечна мрежа и др. всички се обединихме в усилието да предотвратяваме недостига на медикаменти. Много усилия са положени и от новото ръководство на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти", обясни министърът.

"Взехме няколко решения. Създава се единна номенклатура на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, която ще бъде свързана с машинно четим продуктов код върху опаковката на всеки продукт. Това ще позволи използването на мобилно приложение от всеки лекар и пациент, позволяващо сам да се информира за цената на лекарствения продукт. По този начин въвеждаме контрол върху цените на лекарствата", каза още Меджидиев. Той допълни, че тази номенклатура ще позволи по-бързото проследяване на доставяните в България и отпусканите количества лекарствени продукти.

"В момента работим по създаването на алгоритъм, по който компетентните органи ще могат да предприемат мерки за всеки недостиг на конкретен медикамент. Оказа се, че са много комплексни факторите за недостига на медикаменти", уточни министърът.

Меджидиев добави, че идеята на министерството на здравеопазването не е в санкциите, а в подобряване на контрола и предотвратяване стигането до недостиг. "В момента липсват около 9 медикамента, но след мерките, които взехме още от миналата седмица, част от медикаментите успяхме да доставим и да попаднат в аптечната мрежа", обясни той.

Служебният министър на здравеопазването посочи, че откритите нарушения са много малки и не са причината за недостига на лекарства. "Причината е много комплексна. Обърнах внимание, че трябва да се направят законодателни проблеми в системата за електронно проследяване. Там е основният проблем", подчерта той.

Меджидиев е категоричен, че задържане по складовете няма. "Тази информационна система, която създаваме ще помогне и на аптеките да виждат каква наличност има в складовете и да изискват зареждане", отбеляза той.

"Ще бъде подобрена ефективността на отчитането на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, като ще се обсъдят и промени в нормативната уредба, чрез които да се засили контролът и да се гарантира прозрачността на лекарствоснабдяване, съобщи още здравният министър. В тази връзка на членовете на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването е възложено да изготвят конкретни предложения, в т.ч. и за СЕСПА", каза още Меджидиев.