/ ThinkStock/Getty Images
Медицински специалисти търсят последователи в гимназиите
100562
Медицински специалисти търсят последователи в гимназиите
  • Медицински специалисти търсят последователи в гимназиите
Специалисти по здравни грижи от Пазарджишко започват срещи с гимназисти, за да им разкажат за професиите си, с техните предимства и отговорности. Инициативата е първа по рода си у нас, а една от целите й е повече млади хора да изберат да учат за медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, лаборанти.
 
Нетрадиционните часове по кариерно ориентиране започват до дни и ще обхванат не само областния център, но и малки селища в Родопите и Средногорието, съобщи председателят на Регионалната колегия на професионалистите по здравни грижи – медицинската сестра Галина Цинигарова.
 
По думите й нещо подобно се прави и в Шумен, но там срещите са със студенти от местния колеж за средни медицински специалисти.
 
"Сестрите и акушерките, и другите асоциирани медицински специалисти намаляват катастрофално. Основаната ни идея е да запознаем завършващите 10 и 11 клас, с нашата професия, да ги мотивираме. Тези, които все още се колебаят къде да отидат, какво да изберат, да им покажем хубавите страни на професията. Няма да скрием и отговорната страна на тази професия. Да ги накараме да я харесат и да запишат да учат. Защото, ако продължава това намаляване на специалистите по здравна грижа, просто е застрашено здравеопазването", разказа Цинигарова.
 
"Първите срещи започват през февруари в осем училища. Обхващаме цялата област, не само в Пазарджик. Ще ходим в Драгиново и Света Петка, Пещера, Панагюрище, Септември, Брегов, Петър Берон, Георги Бенковски. Приготвили сме и диск да прожектираме едно много кратко филмче, за да могат децата да видят с какво точно се занимаваме. Имаме крещяща нужда от разкриването на медицински колеж към Медицинския университет тук в Пазарджик", посочи още медицинската сестра.