Близо 3 000 военослужещи се включват в ученията
На фона на усложнената епидемична обстановка - край хасковското село Корен започва най-мащабното военно учение за последните 20 години у нас, предава NOVA.

Министерство на отбраната

Близо 3 000 военослужещи се включват в ученията. На място пристигна и военният министър Красимир Каракачанов. „Може да се наложи дълго време да живеем с пандемията. Това не означава, че армията ще прекрати своята подготовка и няма да изпълнява задълженията си, които са по Конституция.

Зам.-началникът на отбраната наблюдава обучение на полигон „Корен“ (СНИМКИ)

Ако си представим реална ситуация, в която държавата ще трябва да реагира, какво трябва да каже българската армия на евентуалния противник - Извинявайте, но понеже сме в пандемия, няма да отразим вашето нападение, ли?”, коментира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Според него, армията ни е готова във всеки един момент при нужда да се включи в борбата с COVID-19 дори с организацията на полеви болници, ако това се наложи.

Министърът на отбраната и началникът на отбраната бяха посрещнати с почетен караул, след което командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов изнесе брифинг за провеждането на учението.

Най-голям интерес за вакантни войнишки длъжности има към Военноморските сили

Командирът на 61-а бригада бригаден генерал Деян Дешков представи състоянието на военното формирование, след което бяха изпълнени тактическите действия. Тактическото учение „Балканска стена - 2020“ ще продължи до 30 октомври, съобщиха от Министерство на отбраната.

Темата на учението е „Участие на 61-а механизирана бригада в отбранителна операция на Сухопътния компонент”. Утре, 27 октомври, министърът на отбраната, началникът на отбраната, гости и медии ще наблюдават демонстрации на способности на участници в учението.
nova.bg