/ БТА
Това заяви заяви председателят на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" на консултациите с президента
Продължават новите консултации при президента Румен Радев за връчване на следващ проучвателен мандат за съставяне на правителство. Малко след 16.30 часа започна срещата на държавния глава с представителите на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!". По-рано днес при президента влязоха депутати от "Демократична България" и ДПС.

След края на разговорите, председателят на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова заяви, че от ИБГНИ ще направят всичко възможно за съставянето на правителство без всякакви условия и претенции.

"След проведения Консултативен съвет за национална сигурност на 16 август и след двата неуспешни опита на най-голямата политическа сила "Има такъв народ" да сформират правителство, ние смятаме, че не трябва цената на политическата безотговорност да се плаща от обикновените граждани", посочи Манолова.

"Сред аномалиите и суматохата, с които е белязана сегашната ситуация, ние виждаме три големи риска – мигрантският натиск, четвъртата вълна от COVID-19 и социалното напрежение заради ръста в цените на ток, парно и т.н. Към тези три риска аз бих добавила още един – пожарите в Родопите. Горските служители ще имат нужда от допълнителен ресурс", каза още председателят на ИБГНИ.

Гражданството на Петков изостри тона между ДПС и Радев на консултациите (ВИДЕО)

По думите ѝ "тези рискове през есента вероятно ще се превърнат и в три големи кризи. Смятаме, че политическите сили нямат право да проявяват нехайство и инат, предвид проблемите, които стоят пред държавата".

"Ние виждаме три инструмента, с които тези проблеми могат да бъдат решени. Първият е актуализацията на бюджета. Второ – по отношение на мигрантите ние представихме нашата визия за непосредствени действия, които трябва да бъдат извършени от институциите за противодействие на мигрантския натиск. Третият инструмент е създаване на стабилно правителство, което да даде спокойствие на българските граждани", допълни Манолова.

Тя подчерта, че от "Изправи се БГ! Ние идваме!" са направили всичко възможно да бъде сформирано правителство с първия мандат.

"Направихме всякакви компромиси. Опитите за съставяне на правителство от третия мандат трябва да избегнат всички грешки, които бяха направени досега. Независимо от това на коя политическа сила бъде даден мандатът, ние ще положим всички усилия този мандат да бъде реализиран. Ще настояваме този път всички разговори да бъдат проведени публично и прозрачно", каза още Манолова.

Румен Радев от своя страна заяви, че "България е изправена пред серия от кризи и е нужно държавническо, отговорно отношение и търсене на начин за съставяне на редовно правителство, като това е тема, която изисква диалог, компромис и консенсус".

Христо Иванов след консултациите: Готови сме на разговори с ИТН и на разумни отстъпки

"Според мен в парламента няма многобройни и по-малобройни партии. Има партии с ясна гражданска позиция – това е основният критерий, когато става въпрос за този проблем. Вашата позиция е изключително важна, защото от нея зависи дали наистина в този парламент има демократичен поглед върху основните проблеми, които трябва да решаваме", заяви президентът.

Той изрази надежда, че ИБГНИ "като коалиция, която активно комуникира и с другите партии, може да определите с какви шансове е съставянето на редовен кабинет и каква формула и промяна в подхода до момента вие виждате".