Емил Шарков
Емил Шарков / БГНЕС, архив
Майката на Емил Шарков: Какъв е регламентът за родител, загубил така детето си
96468
Майката на Емил Шарков: Какъв е регламентът за родител, загубил така детето си
  • Майката на Емил Шарков: Какъв е регламентът за родител, загубил така детето си
Четири години след смъртта на командоса Емил Шарков в Лясковец майка му Ваня Рибчева продължава борбата си за отстраняване на командира на баретите Георги Гайков.
 
В края на ноември Рибчева подкрепи откритото писмо, в което 27 барети от Специализирания отряд за борба с тероризма също поискаха Гайков да бъде отстранен заради лоша кадрова политика, недобра организация и многобройни тежки нарушения и лоши практики.
 
Наказват командира на Спецотряда за борба с тероризма

След продължила повече от два месеца проверка днес вътрешният министър Валентин Радев обяви, че Гайков ще бъде наказан, но остава на поста си. По думите на Ваня Рибчева Гайков сам е организирал подписка в своя подкрепа, а баретите, написали писмото, вече са отстранени.
 
Командосът Емил Шарков загина при операция в Лясковец преди почти четири години. Тогава психично болният Петко Петков се барикадира в дома си и откри огън по полицаите, като уби Шарков и рани няколко негови колеги.

Барети обвиняват в реваншизъм и лоша кадрова политика командира на СОБТ

Впоследствие от МВР признаха, че операцията е била недобре планирана и има пропуски в разузнаването. Тогавашният командир на отряда Георги Гайков бе отстранен, но се върна на поста си след около година. През ноември пък 27 барети от отряда сигнализираха за тежки нарушения от страна на Гайков и поискаха смяната му. Майката на загиналия командос Ваня Рибчева обяви, че подкрепя исканията им.
 
"Знам, че Гайков има много силен гръб. Те са като скачени съдове с бившия главен секретар Светлозар Лазаров - той сега в момента се изявява като национален координатор в партия "Атака", която е коалиционен партньор на ГЕРБ и всъщност са крепителите на правителството", твърди Рибчева.
 
Валентин Радев допуска и политически контекст в оплакването на баретите

Пред журналисти в парламента днес министър Радев заяви, че проверката по случая е завършила и Гайков остава на поста си. А по думите му не е работа на Ваня Рибчева да се занимава с кадровата политика.
 
е е работа на майката на господин Шарков, въпреки че е наш служител, така се е случило с него, тя да дава съвети за това. Аз съм преценил кой е Гайков, взел съм мнението на професионалното ръководство. И политическото ръководство, и лично аз имам мнение по въпроса. Гайков си остава там", каза той.

Наказани за провала на акцията в Лясковец се връщат на ръководни постове

Ваня Рипчева попита министъра каква е работата на един родител, какъв регламент би определил той за поведението на родител, който е загубил детето си по този начин.