/ БГНЕС
Политическите страсти в Народното събрание се разпалиха още на старта на обсъждането на поправките в Изборния кодекс. Още на гласуването за наименованието на проекта управляващи и опозиция си размениха взаимни обвинения за фалшификации на изборите. 

Цвета Караянчева обвини и социалистите, че се опитват да се "правят на симпатични на журналистите". 

Повод за това станаха думите на червения Крум Зарков, който се оплака, че вчера на заесданието на правната комисия не са били допуснати експерти от гражданското общество, а журналистите били "вкарани в мазето".

"Последните седмици се забелязва опасна тенденция, започнала от това, че вкарахте журналистите в мазето, вчера не пуснахте гражданското общество и експертите в комисията и свършващи с грухтенията, които чуваме тук, за да не може да се говори. Трябва да знаем дали има още парламент, той не е само нова зала, а начин на общуване и който не го владее, моля да го напусне!", скочи Зарков.

"Когато е строена тази зала и идейно проектирана, г-н Пирински е председател на Народното събрание. Движението на потоците - депутати, журналисти и администрация са ясно маркирани от него и подписани. Престанете да търсите причини, за да си правите политически пиар и да се правите на симпатични пред журналистите", не закъсня гневната реакция на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Тя отбеляза, че журналистите могат да бъдат в конферентна зала, да получават информация от пиарите на парламентарните групи, както и да търсят депутатите за интервюта.

"Пък и колеги, народни представители, призовавам ви, когато ви се обядат журналисти от всичкти медии, вдигайте телефоните и давайте интервюта", заключи Караянчева.

Милен Михов от "Обединени патриоти" пък поиска Зарков да бъде наказан за думите си, че управляващите "грухтят", както и Явор Божанков за призивите му управляващото мнозинство да бъде озаптено.

По-рано соцлидерката Корнелия Нинова обвини, че ГЕРБ 6 години не искат да направят машинното гласуване и отбеляза, че дори не са внесли продложение за председател на ЦИК.

"Изненадан съм, че Корнелия Нинова говори за фалшификация на изборите, след като само преди няколко дни бе обвинена в това", отвърна й пък Тома Биков, визирайки прекия избор на председател на левицата през уикенда.

"Пожелавам на всеки от вас да изпита това - да се явите персонално, да активирате 67% от имащите право на глас и да ви се доверят 82%", контрира Нинова.

Юлиан Ангелов пък подчерта, че обвиненията за фалшификации на изборите на БСП не идват от ГЕРБ и "Обединени патриоти", а от съпартийците на Нинова. 82% - и Тодор Живков би завидял", отбеляза той.