/ Thinkstock/Getty Images
Липсват жизненоважни лекарства за серопозитивните пациенти
97224
Липсват жизненоважни лекарства за серопозитивните пациенти
  • Липсват жизненоважни лекарства за серопозитивните пациенти
Криза с важни медикаменти за терапия на ХИВ застрашава животи на стотици серопозитивни у нас. В София едно от лекарствата за антиретровирусна терапия вече е напълно изчерпано, сигнализираха Дарик от Националната пациентска организация.
 
Председателят й д-р Станимир Хасърджиев определи ситуацията като драматична, тъй като резултатът от липсата на въпросните медикаменти може да е фатален. Причината била в необяснимо забавяне на тръжните процедури, които се провеждат от здравните власти. Стигнало се е до момента, в който на отделни пациенти са раздавани в шепи по няколко останали хапчета.
 
Откриха „тайното оръжие“ на имунната система

"Изключително притеснителна е ситуацията в момента. Като че ли никога не сме били в ситуация, в която липсват жизненоважни лекарства за серопозитивните пациенти. Причините за това са забавяне в тръжните процедури, които се провеждат от Министерството на здравеопазването. На всичкото отгоре тези процедури в момента се обжалват от компаниите", обясни д-р Хасърджиев.
 
Пациентски организации твърдят, че се прави всичко възможно, за да им се затвори устата

"Засегнати са някои от основните медикаменти за терапия на повечето от тези пациенти. През последните два дни наистина валят множество сигнали от хора, които са се опитали да си вземат лекарства. Раздавани са им в шепа по няколко хапчета, отново са ги викали след няколко дни. Въпреки уверенията на министерството, че проблем няма да има, очевидно проблем има и той е сериозен", поясни още той.
 
"Всъщност, най-големият проблем е, че докато текат процедурите по обжалване и тези лекарства липсват, има вероятност хората да прекъснат лечение, което може да бъде фатално. Прекъсването на терапия може отново да активира вируса в иначе здравия човек. Да не говорим, че при тези прекъсвания вероятността човек да стане резистентен към тези лекарства също не е малка - т.е., след това държавата трябва да търси по-скъпи лекарства", категоричен е д-р Хасърджиев.
 
Генна терапия ще се използва в борбата с вируса ХИВ

"Даваме едни 20 млн. лева, за да лекуваме хората, а нямаме дори диагностикуми, с които да видим дали тези лекарства работят. Недопустима е ситуацията и не мога да разбера защо се случва. Надявам се министерството да намери спешно решение, защото ситуацията е драматична и трагична за тези пациенти и техните семейства и близки", апелира д-р Станимир Хасърджиев.