Напрежението в инсталацията е толкова голямо, че изгарянето на три бушона няма да спаси нищо. Хората искат оставка на правителството и няма да ги спре нищо друго, смята Виктор Лилов, който е един от участниците в протестите, предава NOVA.

Борисов поиска три министерски оставки, но протестът остава

Според него, е много странно защо кабинетът осветява точно тези министри като свързани с ДПС. Той е на мнение, че структурите на ГЕРБ имат по-сериозни мотиви за оставките на Горанов, Маринов и Караниколов.

"Прави се реверанс към протеста, но не мисля, че ще реши някой проблем. По тези съмнения трябва да си отидат и други хора. Само като се погледне какви хора назначи служебният министър Пламен Узунов по време на служебното правителство на Румен Радев и по какъв модел, си задавам въпроса - защо и той не подаде оставка", заяви разследващият журналист Стефан Ташев.

Лилов е категоричен, че докато Борисов, цялото правителство и главният прокурор не подадат оставки, никой няма да си отиде от площада. Според него причините са протестите се крият в трупано през годините напрежение. Ташев обаче смята, че акцията на прокуратурата в президентството е предизвикала недоволството.

"Тогава президентът излезе и каза: "Мутри, вън!". Чудесно. Но сега като гледам протеста, виждам следните хора - Румен Петков, който подаде оставка след среща с братя Галеви; в президентството стои Александър Малинов, който е началник на стратегическия съвет на президента.

Борисов обмисля пет варианта за бъдещето на кабинета

Протестът тръгна отгоре. През 2018 г. протестите за цените на горивата тръгнаха след една реч на президента. Те се окървавиха и премиерът подаде оставка, сега се прави опит за същото. Не мога да говоря за сценарии, но е факт, че има напрежение в хората", смята журналистът.

Според Лилов, това, че в протестите участват бивши политици, не означава, че те са режисьори и кукловоди. "Всеки има право да протестира. Според мен е абсурдно хора, които протестират срещу мафията, да искат да бъдат асоциирани с човек, който е заподозрян в извършване на престъпление.

Тези твърдения, които се разпространяват, целят опорочаване на хората, участващи в протеста", каза той.
nova.bg