/ ThinkStock/Getty Images
Медици от Специализираната болница за лечение на детски болести излизат на протест с искане за достойно финансиране на педиатрите. Недоволството ще се проведе утре, а едно от исканията на медиците е болницата да получи специален статут, който да я направи независима от финансовите ограничения на здравната каса. Днес се проведе среща между здравния министър Кирил Ананиев и лекари от болницата, по време, на която той поел ангажимент бъдещата комплексна детска болница, която ще бъде изградена до 2 години, да бъде със специален статут и специално финансиране.

Омбудсманът призова всички да застанат зад исканията на здравните работници
 
Около 30 са медицинските сестри, които не достигат в момента на Специализираната педиатрична болница, обясни един от най-добрите детски нефролози у нас д-р Димитър Русинов.
 
По думите му протестът ще има за цел да подчертае основния проблем - финансирането:
 
„В момента това е основното. Всеки като дойде и чуе каква е заплатата си отива. Средно основната ни заплата е 100 лева повече от минималната работна заплата. На началника е към 300 лева повече от минималната работна заплата. Лекар с две специалности е с 200 лева повече. Говорим за основни заплати. Смятайте, че тези, които са по-възрастни като мен, да кажем имат прослужени години. Но младите колеги нямат нищо, така че те остават с това“, обясни д-р Русинов.

Медицинските сестри продължават с протестите
 
„Това, което трябва да се реши, е именно финансирането на болницата. Освен това има различни наредби, които регулират работните заплати, така че да можем да постигнем това, което е заложено и подписано в браншовото споразумение, което да може да позволи да се назначат нови хора“, допълни той.
 
Лекарите получили уверение от министъра до края на май част от исканията с финансирането на болницата да бъдат изпълнени. Специален статут обаче ще има за новата комплексна детска болница, която предстои да се изгради, а не за настоящата.

Кинезитерапевти използват протестите на медицинските сестри, искат да станат лекари
 
Протестът е планиран за 11:00 ч. и ще се проведе в двора на лечебното заведение.