/ / iStock/Getty Images
Ръст на скритата заболеваемост от туберкулоза заради пандемията от COVID-19, която почти стопира профилактичните прегледи и диагностиката на заболяването. Това отчитат лекарите не само в България, но и в цял свят, където рязко е спаднал броят на пациентите, които се лекуват от туберкулоза.

В България през 2018 година са се разболели 298 деца. През 2019г. са регистрирани 204 деца, а през 2020г. - 164 деца.

Безплатни прегледи за туберкулоза ще има в Силистра


При възрастните през 2019 г. броят на новооткритите случаи и на рецидивите е бил 1 289 души. През 2020 г. откритите случаи са едва 901, което е с около 1/3 по-малко, в сравнение с предходната година.

„Проблемът, обаче, не е само в числеността, а и в тежестта на заболяването при неговото откриване. Зачестяват случаите на деца с тежки форми на туберкулоза / инфилтративно-пневмонична, фиброзно-кавернозна и др. “, алармира проф. д-р Ваня Юрукова, началник на Втора клиника по неспецифични белодробни болести и зам.-директор на МБАЛББ „Света София“. “При възрастни също доминират тежките случаи, пациентите късно търсят лекарска помощ. Наблюдават се големи абсцесни кухини – каверни с т. наречена „букетна инфекция“- на Mycobacteriuum tuberculosis, микотична инфекция и други патогенни бактерии.

Безплатни прегледи за туберкулоза ще има в Сливен

Това е и причината МБАЛББ „Света София“ да се присъедини към инициативата на Министерство на здравеопазването за организиране на Седмица на отворени врати за информираност за туберкулозата, която ще се проведе от 19 до 23 септември и ще включва: безплатен скрининг за риска от туберкулоза и безплатна консултация, а за пациенти, за които има подозрение, че са инфектирани или попадат в рисковите групи и допълнителни изследвания: туберкулинов тест с отчитане на 72-ия час, микробиологично изследване на храчка за бацила на Кох (причинителят на туберкулозата. Консултациите са насочени, както към възрастни, така и към деца.
МБАЛББ "Св. София"