/ iStock/Getty Images
В МБАЛ-Силистра ще се проведе „Седмица на отворените врати“, която има за цел намаляване на заболеваемостта от туберкулоза, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

По време на кампанията на всеки желаещ ще се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На хората, които са в риск, ще се извършват допълнителни безплатни прегледи и консултации от д-р Мирена Сапунджиева.

Те ще са всеки ден от 19 до 23 септември, от 10:00 до 12:00 часа в Отделението по  пневмология и фтизиатрия към болницата. Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването и да се даде възможност всеки да получи достъп до здравни услуги.

Обявяването на седмици за безплатни профилактични прегледи през последните години се доказа като много добра практика за откриване на случаи с туберкулоза и своевременно предприемане на мерки за лечение.

В резултат на изпълнението на Националните програми за превенция и контрол на туберкулоза в България e налице тенденция за трайно намаляване на заболяемостта от туберкулоза - от 27.9 на 100 хил. население през 2011 г. до 18.5 на 100 хил. души през 2019 г., 12.8 на 100 хил. през 2020 г. и 9.7 на 100 хил. през 2021 г, сочат данни, публикувани на сайта на здравното министерство. 
БТА