/ БГНЕС
Край на гратисния период без глоби при липса на електронна винетка
Купуваме електронни винетки от 6000 точки из цялата страна
100303
Купуваме електронни винетки от 6000 точки из цялата страна
  • Купуваме електронни винетки от 6000 точки из цялата страна
Вчера изтече гратисният период без глоби на пътя заради проблемите с електронните винетки. От днес всички шофьори трябва да се движат по републиканската пътна мрежа с платена такса.

Oколо 6000 са вече точките в държавата, от които могат да бъдат закупени електронни винетки, според регионалния министър Петя Аврамова.

Започват глобите за шофьори без винетки

Наред с това, по думите й, са безкрайните възможности на електронното пространство. Винетки могат да се купят онлайн на сайта bgtoll.bg и чрез мобилното приложение bgtoll, както и на сайта vinetki.bg, който е официален партньор на Агенция „Пътна инфраструктура“. Там може да бъде видяна и наличната мрежа от търговски обекти. От 8 януари стартира продажбата в станциите на „Български пощи“. Винетки се продават и на терминали за самотаксуване.

Нарушителите без винетка по републиканската пътна ще имат възможност да заплатят компенсаторна такса и да продължат пътуването си в рамките на деня. Това ще им спести налагане на акт за установяване на административно нарушение.
 

БГНЕС


Компенсаторната такса може да бъде платена на място само с дебитна или кредитна карта и е 70 лева за лек автомобил до 3,5 тона; 125 лева за тежкотоварен камион до 12 тона; и 175 лева за тировете над 12 тона. При заплащане на компенсаторна такса на водача се издава документ, с който да удостовери плащането при последваща проверка на пътя. Ако не бъде платена компенсаторната такса на място при тол контрола, тя ще може да бъде погасена по банков път, както и в пунктовете за продажба - в брой или чрез картово разплащане. На граничните пунктове ще бъде възможно и плащане в брой, тъй като иначе автомобилът не може да напусне страната.

Заради опити за измами спират конвертирането на хартиени винетки в електронни

В случай, че водачът не плати компенсаторната такса в 14-дневен срок, влиза в сила наказателно постановление и се налага глоба - за леките автомобили тя е 300 лева, а за камионите над 3,5 тона е 1800 лв.

Отпадна възможността за преобразуване на хартиените в електронни винетки. Хартиените стикери, чийто срок изтича през 2019 г., запазват валидността си и трябва да останат залепени на предното стъкло на автомобила.