Ангел Кунчев изказа мнение, че ако останат малък процент ваксинирани хора в България може да има големи рискове.

"На 4 месечен период процентът на починалите с ваксина е 0,77%. Това е 1 на 160”, каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев в „Здравей,България” по NOVA

„Надявам се да нямаме по 10 хиляди положителни проби дневно. Математиците винаги са познавали и много ни помагат, но се надявам това да не се случи”, каза той.

Той каза още, че днес ще излезе изследване на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, което показва, че в страните с под 70% ваксинационно покритие рискът е висок.

Единствено България и Румъния вече са с под 50% ваксинирани. Ние сме на 19% и ако останем така има големи рискове”, каза Кунчев.

"Ако бяхме стигнали 70% ваксинирани нямаше да има мерки. Тези проценти отдавна са минало за редица европейски страни, а на нас ни се струват мираж. Ако нямаше никакви мерки цифрите щяха да са значително по-големи. Не е приемливо хората да си умират вкъщи”, уточни още Ангел Кунчев.

Относно фалшивите ваксинационни сертификати, той каза: „Пазарът на фалшиви сертификати е пазар с човешкото здраве. Много е трудно да се докаже, че един сертификат е фалшив. 1 от 1000 души не реагира на антигенно дразнене. Всеки един случай на фалшив сертификат ще се оправдае в съда именно с това нещо”.
 
NOVA