Конституционният съд ще се произнесе в сряда по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков, пише БГНЕС.

Кирил Петков беше назначен за министър на икономиката в служебното правителство на Румен Радев, което започна работа през май.

През лятото стана известно, че Петков има двойно гражданство, което според законите на България не му позволява да заема висш държавен пост. Петков заяви, че е подал заявление до канадските власти, с което се отказва от това гражданство на 21 април. Няколко месеца по-късно той съобщи, че разполага с документи, според които не е канадски гражданин.

КС беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10 май в частта, свързана с назначаването на Петков.

КС допусна за разглеждане това искане. Образувайки делото, съдът поиска документи от президента, министерствата на правосъдието и на външните работи и от самия Петков.

На последното си заседание на 12 октомври Конституционният съд остави без уважение искането на Кирил Петков за конституирането му като заинтересована страна по делото и без разглеждане искането му за събиране на други доказателства.
БГНЕС