/ iStock/Getty Images
„В някои квартали на Перник има изключително тежки проблеми, там въобще няма вода“, заяви пред БНР кметът на града Станислав Владимиров.

„В Батановци няма близо 10 дни вече, в кв. „Църква“ е същото положение – нямат никакъв достъп до питейна вода. Преди около месец, когато стартира водният режим, премиерът на заседание на МС разпореди на министър Петя Аврамова да създаде група, която в бърз порядък да решава тежките проблеми. За съжаление тази група се събра само веднъж при г-жа Аврамова. Тя близо месец вече не намери време да дойде в Перник да се запознае с изключително тежката ситуация“, каза той.

Радев за водната криза: Не може да се търси причината в климатичните промени

„Публично бе уволнен управителя на ВиК дружеството, което създаде допълнителен хаос“, посочи още кметът Станислав Владимиров.

В определени участъци от квартал „Църква“ няма вода от 6 дни, заяви Радослав Динев от квартала. Според него причината е безхаберното отношение на ВиК дружеството.

„Не са разчели правилно режима. В момента имаме и друг водопровод – от Витоша. Гражданите се съмняват, че луксозно селище се е настанило незаконно на този водопровод. Това положение е нетърпимо. Нито има водоноски, нито има информация кога ще пуснат водата. Положението стана критично“, каза той.

РЗИ-Перник: Има опасност от зарази заради липсата на вода

Хората заплашват с още протести, ако не им бъде пусната вода.

„Знаем откъде се контролира ситуацията. За жалост, може да пострада централна градска част – ако пуснем помпите да захранват нашия квартал, няма да има водоподаване в централната градска част“, каза Радослав Динев.

Днес в Перник предстои общо събрание на ВиК дружеството за смяна на управителя Иван Витанов. До неговото отстраняване се стигна, след като на 6 ноември стана ясно, че нивото на язовир „Студена“, който захранва населението с питейна вода, е критично ниско, и на 18 ноември беше въведен воден режим за града и още 10 населени места в региона. Последваха и протести на граждани.

Борисов: Дай Боже, да вали сняг - ще го чистим, но да пълни язовирите

За нов началник на ВиК дружеството в Перник се спрягаше името на Илиян Илиев – управител на ВиК дружеството в Шумен. Той даже беше освободен преди дни от тази длъжност, но в петък настъпи обрат и се появи проблем за неговото преместване. След решение на Окръжния съд в града се оказа, че остава управител на ВиК-Шумен.

Община Шумен, която има 23% дял в дружеството, внесе в съда искане за спиране на вписването на новия управител на ВиК в Търговския регистър. Така Илиев не може да поеме управлението на ВиК-Перник до провеждане на конкурс за управител на ВиК-Шумен.

„Всички се надяваме Общото събрание да избере хидроинженер, специалист, експерт, човек, който познава системата. Тук ситуацията е изключително тежка и новият управител няма да има никакво време и толеранс. Той трябва да познава системата и да може много бързо да взима тежки решения, които да стабилизират сложната ситуация, в която се намира града“, каза още кметът Станислав Владимиров.
БНР