/ БГНЕС
Президентът Румен Радев заяви, че в климатичните промени не могат да се търсят причините за проблема с водата в Перник. Мнението си той защити на среща на "Дондуков" 2 с ресорните министри, на която се обсъждат проблемите във водния сектор у нас.

Радев запита министрите какви са спешните предприети мерки, кога се очаква да се възстанови нормалния режим на водоснабдяване и има ли риск за здравето на хората.Той поиска отговори и какво се прави с ремонтите на язоворите и кой ще ги извършва.

„Водоснабдяването на Перник е само поводът за срещата. Проблемът е много по-дълбок – и други градове са на воден режим, а цели села са без вода. Това е недопустимо за 21-и век и реално имаме криза във водния сектор. Причините да стигнем дотук са наслоени през годините и са комплексни – амортизираната водопреносна система, състоянието на язовирите, недофинансиране, забавеното усвояване на евросредства. Но достъпът до чиста питейна вода е основно право на гражданите. Водата е стратегически национален ресурс, влияещ на здравето и качеството на живота и върху икономиката и демографията на засегнатите области“, настоя президентът в началото на срещата.

Регионалният министър Петя Аврамова посочи, че основната причина е силно намалял дебит на водоизточниците заради продължителната суша. По думите й в резултат на засушаването има нарушено нормално водоснабдяване в 5 града и 119 села в страната, като са засегнати 127 00 жители.

„Тази година е същата като предишните. Сушата не трябва да се търси като причината за сегашното състояние, предвид че тук говорим за дългосрочна стратегическа политика. Водният режим не трябва да бъде дълготрайна мярка, защото хората не могат дълго да издържат“, контрира от своя страна Румен Радев.

В отговор Аврамова се съгласи, че обемите на валежите са съотносими с миналата година, но уточни, че проблемът е в редуването на големи периоди с обилни валежи и такива с продължителни засушавания.

Тя също каза, че проблемите са комплексни и даде пример със състоянието на водопреносната мрежа.

„За съжаление загубите по водопреносната мрежа, и в частност на Перник, са в порядък на 70%. Община Перник не е успяла да реализира проект, какъвто е трябвало да реализира, така че да подобри ВиК инфраструктурата. Във Враца например загубите паднаха с 50% след реализацията на водния проект. Комплексни са причините и ние търсим решения“, посочи министър Аврамова.

Тя отчете, че язовирите, които към момента са с намалели водни обеми под 50 % са в Дяково, Асеновец, Ястребино, които водоснабдяват Дупница, Бобов дол, Сливен, Антоново и няколко села.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов пък посочи, че 12 ВиК оператора са подали проектните си документи и до края на септември са били сключени договори за изпълнение по проектите на ОП „Околна среда“.

„На практика те разполагат с достатъчен период от време, за да започнат процедурите по обществени поръчки, изпълнение и последващ контрол. Общият размер е над 1 милиард лева, като специално за ВиК-Перник в края на август месец беше подписан договор между МОСВ и ВиК-Перник на стойност 105 милиона лева, от които малко над 80 се финансират по ОП „Околна среда“, допълни екоминистърът Нено Димов.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че вече 182 язовира са възложени за ремонт, а при 10 от тях са започнали и реални строителни дейности. Той припомни, че миналата година са отпуснати 500 млн. за ремонт на язовири и уточни, че дейностите ще се извършват от дружество „Монтажи“, което е дъщерно на Държавната консолидационна компания. Караниколов посочи, че все пак за някои дейности ще се наложи и наемането на подизпълнители.

От своя страна президентът Румен Радев настоя при пълна прозрачност да става ясно на кого и как се възлагат ремонтите на язовирите.