Красимира Медарова се отказа да е министър, отговарящ за изборите
Красимира Медарова се отказа да е министър, отговарящ за изборите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Красимира Медарова се оттегля от поста служебен министър, отговарящ за организацията на изборите. Тя е помолила президента Росен Плевнелиев да бъде спряна процедурата по назначаването й в служебното правителство. "В понеделник ще оттегля молбата си към ВСС за освобождаването ми като съдия". Това заявява Медарова в отворено писмо до медиите.

На 8 август президентът Росен Плевнелиев издаде указ, с който назначава Красимира Медарова за служебен министър за организация на изборния процес.

Медарова посочва, че е приела официално поканата на президента, въпреки резервите които е имала.

"Приех тази покана, защото съм научена да уважавам институциите и законите и истински вярвам, че когато Президентът на твоята държава те номинира за каквато и да е дейност в полза на същата тази държава, просто няма място за отказ. В същото време обаче публичният отзвук, който наблюдавам през последните два дни ме убеди, че заемането на поста е възможно да донесе негативи на служебното правителство и най-вече да хвърли съмнение върху честността на предстоящите парламентарни избори", отбелязва Медарова.

"Ясно съзнавам, че това мое решение ще предизвика известни административни трудности, но при така създалата се ситуация, участието ми в служебния кабинет няма да донесе очакваните ползи", посочва Медарова.

Тя заявява, че не се срамува от работата си като председател на ЦИК в последните години и се гордее, че именно тогава е било поставено началото на диалога и взаимодействието между ЦИК и представителите на неправителствените организации.

"Вярвам че присъствието на гражданското общество допълнително ще помогне за по-голямата прозрачност и демократичност на изборния процес", посочва още в отвореното писмо Красимира Медарова.

На 8 август Плевнелиев издаде указ, с който назначи Красимира Медарова за служебен министър за организация на изборния процес. Веднага след назначението на Медарова почти всички партии призоваха за нейното отстраняване.

Красимира Медарова е съдия в Софийския апелативен съд. Преди това беше председател на Централната избирателна комисия от квотата на ГЕРБ (април 2011 г. до март 2014 г.). Тя подаде оставка заради влизането в сила на новия Изборен кодекс и на предвидените с неговите Преходни и допълнителни разпоредби промени в Закона за съдебната власт, които забраняват действащи съдии да участват в състава на ЦИК като нейни членове.