/ Булфото
Премахнаха табелите на спецсъда, който бе закрит на 27 юли тази година. 

Дотук се стигна, след като на 14 април Народното събрание прие промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), предложени от Министерството на правосъдието и внесени от Министерския съвет. Дебатите в НС продължиха 10 часа. 

спецсъд
Булфото

Недовършените дела в спецсъда са 143. Те ще бъдат догледани от съдиите, които са ги започнали. Други 54 дела, по които има само внесен обвинител акт, са преразпределени. Най-голямото от тях е над 500 тома. То е срещу Бобокови.

Седмица след като депутатите окончателно закриха специализираното правосъдие, президентът Румен Радев подписа указ за обнародването на промените в Закона за съдебната власт. За това съобщи във Фейсбук правосъдният министър Надежда Йорданова.

спецсъд
Булфото

"Като пазител на държавния печат сложих подпис под указа на президента за обнародване на промените в „Държавен вестник“, написа Йорданова. Освен че закриват специализирания съд и прокуратура, промените премахват и т.н. ĸapиepни бoнycи нa члeнoвeтe нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт и на Съдебния инспекторат.

В подкрепените от партиите от коалицията изменения се описва подробно как разследванията и делата ще се прехвърлят от специализираните в традиционните съдебни структури, както и редът за преназначаването на съдиите, прокурорите и следователите.