/ Георги Димитров
Отношенията ми със Стойчо Кацаров бяха прекрасни до момента, когато трябваше да освободя съпругата му от работа, разкрива бившият здравен министър
Бившият министър на здравеопазването и бивш директор на Александровска болница проф. Костадин Ангелов с първи коментар, след като Министерството на здравеопазването публикува извадка от одитен доклад за състоянието на лечебното заведение, докато той е бил ръководител.

"Без изненада прочетох поредната информация, изнесена от министерството на здравеопазаването и свързана с Александровска болница. Съобщението се подготвя от няколко дни и цели саморазправа с политически опонент. Съжалявам за институцията министерство на здравеопазването, защото тя се употребява като пропаганден мегафон", пише той в профила си във Facebook.

Кацаров: Безогледно са трупани дългове в Александровска, болницата е пред фалит

Според него, подобна информация за “лошото финансово състояние” се публикува за трети път в последните няколко месеца и то все покрай избори.

"Ето и фактите, които не се съобщават с апломб, защото не са удобни за Стойчо Кацаров", заявява Ангелов.

"През 2013-та, когато ставам директор на “Александровска” болница, тя е с 29 248 000 лв. загуба. Тогава лечебното заведение е в отчайващо инфраструктурно състояние. Сградите се рушаха. От 2013-та до 2020 г. болницата се обновява и модернизира постепенно. Към 2020 г. остават за инфраструктурно подобрение сградите на Пропедевтика на вътрешните болести и на Клиниката по алергология, за които финансовите средства са осигурени. Финансов ресурс за Клиниката по кожни болести не е осигурен", посочва той.

Според Ангелов, през 2013-та, когато става изпълнителния директор на “Александровска”, приходите на болницата са 40 млн. лв. , а в края на 2020-та те са над 77 млн. лв.

По думите му, просрочените задължения са стопени от 16 млн. лв. на 8 млн. лв. в края на 2020-та, с ясна и отчетлива тенденция за намаляването им в последните 5 години и допълва, че капиталът на болницата е скочил двойно - 33 млн. лв. през 2013-та. 70.8 млн. лв. в края на 2020-та.

"Средната брутна заплата е била 821 лв. преди да стана директор. В края на 2020-та средното възнаграждение е 1710 лв. (Почти двойно увеличение). В “Александровска” работят над 1500 служители. Сами можете да направите сметката", разкрива още бившият здравен министър.

Ангелов посочва, че тези факти са проверими на този линк: https://www.mh.government.bg/.../spravka_danni_umbal...

"През юни министерството на здравеопазването публикува тази таблица, но съобщи само два реда от нея. Без да акцентира върху цялата каратина. Нещо много важно. Прави се опит за манипулация на обществото чрез финансови термини. На хората се дава информация за счетоводен резултат, който е коренно различен от ФИНАНСОВ резултат".

След одит: Ангелов поставил Александровска болница в тежко финансово състояние


"Модернизирането на болницата с апаратура води до амортизационни отчисления, които според изискванията на закона за счетоводството трябва да се вписват като загуба. Точно тези амортизации формират т.нар. счетоводна загуба. Но това не е финансов резултат. Паралелно с натрупването на счетоводната загуба се увеличават активите на болницата.
Всички сключени споразумения, за които пише Кацаров от името на министерството, са законно сключвани и е защитен финансовият интерес на лечебното заведение.
Всички сключени договори за разсрочване на задълженията са подписвани след преговори и са обстойно разглеждани от Съвета на директорите. Сключването им винаги е предхождано от нарочно решение на Съвета на директорите", разкрива Ангелов.

"Прокуратурата разследва информацията, изнесена от Стойчо Кацаров. Държавното обвинение отказа да образува досъдебно производство поради липса на данни за престъпление. Преди дни приключи и проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, без констатирани финансови нарушения, извършени от мен", заявява той.

С над 30 млн. лв. са нараснали просрочените задължения на държавните болници

Според Ангелов, "днешната атака на Стойчо Кацаров е опит за сплашване" и отсича, че "няма да бъде уплашен с политически натиск".

"Няма да спра да говоря за частната болница край Казичене, за която Кацаров подготвя “зелена светлина”.Преди 20 дни поисках от МЗ писмата, с които министърът стартира процедурата за частната болница.Все още не са ми предоставени. Кой финансира НПО-то на Кацаров преди да стане министър? Организацията получава стотици хиляди левове годишно. Това е видно от финансовите отчети в Търговския регистър. Дали не е Търговска лига? Дали не е Чайкафарма? Дали не са лица, свързани с тези дружества, които днес искат да отворят частна болница край София?", пита Ангелов.

"Всъщност отношенията ми със Стойчо Кацаров бяха прекрасни до момента, когато трябваше да освободя съпругата му от работа. Тя постъпи на работа в “Александровска” през 2016-та. След молба по телефона от Кацаров. През 2019-та поиска по-висока заплата, но нямаше как да удовлетворя това желание. Тогава Стойчо Кацаров ми каза, че ще си имам проблем с неговата организация", разкрива Ангелов.