Предстои дълъг и рисков път на евакуираните от Украйна. Това каза пред NOVA Светослав Иванов, генерален консул на България в Одеса.

По думите му това, което прави българската страна, не е малко, а координацията между Министерство на външните работи и местните органи там е добра.

„Живеем във времена на кризи. Бяхме в здравна, сега сме във военна, предполага се, че ще избухнат хуманитарна, енергийна и бежанска кризи”, каза дипломатът.

Русия отваря хуманитарни коридори в Украйна за евакуиране на цивилни

„Ние поддържахме непрестанна връзка с посланика ни в Киев. Никой не очакваше инвазията. Всички мислехме, че конфликтът ще остане в Донбас, а не, че ще прерасне в пълномащабен. Путин иска да си осигури сухопътна връзка с Крим. Мисля, че вероятно Украйна ще бъде разделена”, смята Светослав Иванов.

Според него е малко вероятно конфликтът между Русия и Украйна да излезе извън територията на двете държави.

Иначе нощта в Одеса е преминала спокойно, но са се чували взривове. Очаква се около 100 души да бъдат извозени с автобуси от Одеса към България днес.

Украинската армия: Русия се готви да щурмува Киев (ОБЗОР)

Мартин Захариев е българин, който години е живял в Украйна. Той разказа за това как семейството му е успяло да избяга от войната.

„Върнах се в неделя в България. Живях в Украйна последните 4 години без прекъсване. Работя в компания във финансовия сектор. Не вярвах, че ще се стигне до такава инвазия. Очаквахме, че всичко е политически ход. Бяхме сравнително спокойни. Имахме известна подготовка”, сподели мъжът.

Той разказа какво точно е станало в деня, в който започна войната.

„Събудиха ме с телефонно обаждане в 05.00 ч., за да ми кажат, че са започнали стрелби в Харков.Планът беше да се изнесем в Западна Украйна. Успяхме да се мобилизираме бързо в рамките на половин час. Вече имаше опашки по бензиностанциите, по улиците цареше хаос. Още преди 06.00 ч. в Киев се чуха взривове. Имаше катастрофи”, обясни Захариев. Той благодари на всички държави за съчувствието.

„Благодарим за топлото посрещане и човешкото отношение. Това, което се случва в Украйна, отключи съпричастността и милосърдието”, каза още мъжът.

САЩ не смятат, че предстои руски морски десант в Одеса

nova.bg