Коментари след ветото на президента за съдебната власт
Коментари след ветото на президента за съдебната власт / Sofia Photo Agency, архив

ГЕРБ ще се съобрази с наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху текстове от закона за съдебната власт, които предвиждат, че след изтичането на мандатите им членовете на ВСС и инспекторите от Инспектората към ВСС ще бъдат назначавани на позиция, по-висока от тази, която са заемали преди избирането им или т. нар. „кариерни бонуси". Искра Фидосова обясни, че докато се е работело по промените, е било търсено компромисно решение.

От Синята коалиция заявиха, че подкрепят наложеното от президента вето. Не е достатъчно ветото, защото към този закон има подозрения, че може да се използва, да се злоупотреби и да бъде избран главният прокурор от сега действащия състав на ВСС, коментира още Екатерина Михайлова от коалицията. Според нея Плевнелиев сам е взел решението и не се е случило под давлението на премиера Бойко Борисов. ДПС ще подкрепи ветото, а БСП няма да участва в гласуването, защото това били игри на ГЕРБ.

Няма да участваме в този театър, който се разиграва от ГЕРБ, заяви Мая Манолова от Коалиция за България, помолена на коментира наложеното от президента вето върху промените в закона за съдебната власт. ГЕРБ прие тези промени, с които да награди за послушанието действащия съдебен съвет, а сега ще се откаже от първоначалната си идея, коментира Манолова. Приветствам бързата реакция на президента, след като вчера му беше поставена задачата от премиера, но в бързината може би не е имал време да осмисли всичко, което му каза министър-председателят, а и сам да си създаде впечатление от тези изменения в Закона за съдебната власт, каза тя. По думите й има други важни въпроси, които са можели да бъдат предмет на ветото, а не то да се ограничи до един въпрос, който е любопитен за широката публика, но далеч не е основният. Явно президентът си отрежда изключително скромна роля по отношение на реформирането на съдебната система, след като се е ограничил с изразяването на становище само за бонусите на действащия Висш съдебен съвет, смята депутатът от левицата. Твърде скромна роля за президента по един толкова важен въпрос и послушно изиграна по най-бързия начин в сроковете, които му бяха поставени от изпълнителната власт, е мнението на Манолова.

Според нея президентът е трябвало да изрази позиция по прекия избор за ВСС, по това кой трябва да избира главния прокурор. Много удобно си спести отговор на други въпроси, които се поставят и от магистратите, и от гражданите, заключи тя.

Президентското вето на закона за съдебната власт трябва да има по-голям обхват, а не да се спира само върху така наречените кариерни бонуси, заяви председателят на гражданското сдружение „България на гражданите" Меглена Кунева. Според нея парламентарната квота във Висшия съдебен съвет представлява политически картел, а парламентарно представените политически сили са предпочели да си мълчат, за да получат свой представител във ВСС. Необходими са ясни публични критерии за членове на съвета, допълни Кунева.

ДПС ще подкрепи ветото на президента за промените в Закона за съдебната власт, тъй като има основание законът да бъде сериозно преразгледан. Това каза пред журналисти Четин Казак от ДПС. Той обаче смята, че се търси повод законът да се върне, защото управляващите не искат да признаят, че има доста проблемни текстове и търсят разпоредби с популистки заряд, вместо да се съобразят със сериозните критики по другите текстове.

Буди недоумение и дори развеселява фактът, че след като мнозинството в парламента е приело тези промени, изведнъж премиерът се обявява против и едва ли не той заявява, че президентът ще наложи вето, а в крайна сметка държавният глава налага вето не върху всички разпоредби, срещу които се обяви премиерът, коментира Казак.

Според него това означава, че комуникацията в ГЕРБ има вече сериозни смущения. Премиерът признава, че не знае какво гласуват неговите народни представители и научава впоследствие, това говори лошо за състоянието на тази партия в последната година на нейното управление, каза депутатът от ДПС.