Командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев подаде оставка
Командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев подаде оставка / снимка: БГНЕС, архив

Командирът на Военно-въздушните сили генерал-майор Румен Радев е подал оставка. Той я е депозирал в Министерството на отбраната.

От Левицата смятат, че мотивите за оставката му са непоследователна политика за стабилизиране на бойната авиация.

„Не съм запознат с мотивите за оставката на генерал Радев, но това не ни изненадва с оглед на случващото се в българската армия и в частност с военновъздушните сили. След това злополучно вчерашно информационно събитие, което ни поднесоха от Министерството на отбраната без знанието на министър-председателя, очевидно е, че не можем да очакваме смислени, отговорни действия на съответните войски", коментира Атанас Мерджанов от БСП.

„Искам да отбележа, че генерал Радев беше един изключително подготвен и опитен командир, който се отнасяше с много грижа за своите подчинени и техниката. Неговото напускане ще се отрази много тежко на военновъздушните ни сили и както виждаме политическото ръководство няма никаква яснота как да подкрепя, как да развива, още по-малко министърът на отбраната. Господин Радев има изключителен капацитет, надвишаващ този на министъра", допълни още Мерджанов.

Радан Кънев: Вярната отбранителна политика е много по-важна от шефа на ВВС

Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ са изненадани от оставката на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев коментира оставката в кулоарите на парламента:

„Изненадани сме. Аз се надявам той да размисли, защото е подготвен офицер. Като командир много добре се грижеше за военновъздушните сили и защитава интересите им. Аз не знам какви са му мотивите. Вероятно става дума за несъгласие, дано не са здравословни причини. Относно промяната в Закона за отбраната и въоръжените сили, с което се вдигна много шум, това тепърва ще се обсъжда и е само в мислите на Министерство на отбраната, след това трябва да влезе в Министерски съвет, пък после в парламента. Не се знае какво ще излезе от това предложение. Но всичко това да доведе до рапорта на генерал Радев, ми се струва недостатъчно", коментира Валентин Радев.