/ iStock/Getty Images
От стартирането на предизборната кампания за президент и вицепрезидент до 14.00 ч. на 21 ноември 2021 г. общият брой на преписките е 140, а образуваните досъдебни производства за същия период са 29. Това показват данните на Върховна касационна прокуратура, ангажирана с обобщаването на постъпващата от прокуратурите в страна информация за извършени престъпления и нарушения, свързани с провеждането на изборите за президент и вицепрезидент.

За какъв президент гласуваха политиците (ОБЗОР)

По апелативни райони разпределението на наблюдаваните производства е, както следва: АП-София - 3, АП-Бургас - 1, АП-Пловдив - 15, АП-Варна – 9, АП Велико Търново - 1.

С оглед липсата на достатъчно събрани от страна на органите на МВР данни за извършено престъпление, са постановени общо 109 отказа за образуване на досъдебно производство във връзка с вота за президент и вицепрезидент.

България избира на балотаж следващия президент - Румен Радев или Анастас Герджиков

Продължава работата на създадените областни междуведомствени звена с цел противодействие на престъпленията срещу политическите права на гражданите.
След обработка и обобщение на постъпващите и към момента данни, дежурното звено към Върховна касационна прокуратура ще предостави допълнителна информация.