/ ThinkStock/Getty Images
Клиника във Виена готова да възобнови приема на българи за трансплантации на бял дроб
100222
Клиника във Виена готова да възобнови приема на българи за трансплантации на бял дроб
  • Клиника във Виена готова да възобнови приема на българи за трансплантации на бял дроб
След почти двугодишно прекъсване на договора с клиника за белодробни трансплантации във Виена, по време, на което починаха шестима българи, се очаква договорът да бъде възобновен. За това информира Дарик Стефан Тамбуев, председател на Сдружението на пациентите с дихателни заболявания. Към момента от нов бял дроб у нас спешна нужда имат над 15 души.

Църквата: Преди човек да стане донор, да се докаже мозъчна смърт
 
До пролетта на 2017 година нуждаещите се от спешна белодробна трансплантация български пациенти се оперираха в болница във Виена. След това договорът с лечебното заведение бе прекъснат, а  от здравното министерство обясниха, че това е решение на самата болница.
 
Причината била в нови регламенти на организацията „Евротрансплант”, според които водещите европейски клиники щели да поемат пациенти само от страни, които са пълноправни членки на организацията. Въпреки че България не е, договорът ще бъде възстановен и поне спешните пациенти ще се трансплантират, категоричен е Стефан Тамбуев:
 
„Очакваме продължение на договора с Виена и нататък да продължим да трансплантираме наши пациенти, както беше до преди година и половина.Това са очакванията и този път тези очаквания са много реалистични. След като аз като шеф на пациентска организация, а обикновено пациентските организации са критиците на темата, ви казвам, че този път вероятно нещата ще се случат, това значи, че съм убеден в това, което ви казвам. Започваме да броим дните от края на януари нататък.”

Проф. Платиканов: При донорството връзки няма, природата решава за кого е органът
 
Преди дни у нас почина поредният пациент, чакащ белодробна трансплантация – 17-годишно момче. Към момента официално споразумение с чуждестранна клиника за лечение и трансплантации на български пациенти няма.