/ БГНЕС
Църквата: Преди човек да стане донор, да се докаже мозъчна смърт
99988
Църквата: Преди човек да стане донор, да се докаже мозъчна смърт
  • Църквата: Преди човек да стане донор, да се докаже мозъчна смърт
Ядрено-магнитен резонанс, ангиография или независима комисия трябва да установят мозъчната смърт на човек, преди той да стане донор на органи. Това е едно от условията на Българската православна църква, за да даде благословията си за донорството у нас. Реакцията на църквата идва след призива на здравния министър Кирил Ананиев църквата да насърчи и подкрепи донорството на органи при настъпила мозъчна смърт, за да могат хората, които чакат за трансплантация, да получат шанс да живеят.

Преди два дни Ананиев отправи същата молба и до представителите на други религиозни общности в България, сред които мюсюлманското изповедание, Арменската апостолическа църква, Централния израилтянски духовен съвет, Обединените евангелски църкви, Католическата екзархия.

Здравният министър: Имаме проблем с донорството
 
Българската православна църква поставя строги условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да даде благословията си за даряването на органи. Кои са те обясни за Дарик Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.
 
"Донорството, от една страна, е акт на човеколюбие, себежертва. Тоест тогава, когато вече човек си отиде от този свят, неговото тяло не го ползва, защото знаем, че душата е безсмъртна, но тялото тленно, неговите органи да спасят човешки живот и да дадат възможност на някой да увеличи своето житейско пребиваване тук на земята, но при ясни и категорични правила, които регламентират случаите, в които Българската православна църква подкрепя донорството. Те трябва да бъдат съобразени със законодателството или съответно фиксирани и доуточнени, за да може да се знае кога един човек има право да изрази тази своя воля. Тя трябва да бъде съзнателна, не в нарушение на неговото личностно право. Естествено, както досега действащият закон, трябва да знаем, че то трябва да бъде негласното заявяване, тоест мълчаливото да, разрешава за трансплантации на донорите, но ние държим да има лично осъзната воля и изявление на човека, който иска да дари свои органи", каза митрополит Антоний.

Църквата изрази позиция относно даряването на органи
 
Сред задължителните условия на църквата е установяване на мозъчната смърт чрез ядреномагнитен резонанс или външна комисия: "Трябва да бъде еднозначно, а не да има тълкования, относно тълкуването на мозъчната смърт ясно и категорично, за да се прекратят всякакви спекулации. Пък и от друга страна самите лекари да не бъдат атакуеми и да се спази волята на самия донор, както и на неговите близки".
 
В заключение църквата подчертава, че си запазва правото да промени своята позиция при промяна в законодателството и закона за трансплантациите.

Една четвърт от българите не искат да са донори
 
Целия разговор с митрополит Антоний чуйте в прикачения звуков файл