/ БГНЕС
Нямаме финалното решение на ЕК за мониторинга, увери правосъдният министър
"Късно е да се иска оставката на Лозан Панов. Пет години ВСС го търпя, няма смисъл да му я искаме и да го правим насила герой", заяви правосъдният министър Данаил Кирилов пред журналисти след заседанието на комисията по правните въпроси.

Повод за коментара му бе апелът на бивши членове на ВСС, които написаха писма до настоящия кадрови орган в съдебната система с искане шефът на ВКС да бъде отстранен от поста две години предсрочно. "Досега дадох еднозначно да се разере, че аз лично не бих инициирал такова искане, това е волята на членовете на ВСС. Аз нямам право на глас във ВСС, не искам да прозвучи като институционално противопоставяне", добави Кирилов. "Има закон, процедури, нека членовете на ВСС да преценят", смята министърът.

Магистрати, избрали Лозан Панов начело на ВКС, поискаха оставката му

По повод писмата на магистратите, които изразиха разочарование, че са дали подкрепата си за Панов като шеф на ВКС, Кирилов изрази разбиране, че те са се почувствали с излъгано доверие. Той припомни, че на предишното заседание не е бил допуснат от Панов и съдия Дишева и заключи: "Очевидно Лозан Панов се страхува от моето становище".

Кирилов заяви, че е министърът с последен доклад на ЕК по мониторинга ни в правосъдието.

"Ние нямаме финалното решение на Европейската комисия за отмяна на мониторинга, нямаме го", заяви по-рано пред депутатите от правната комисия правосъдният министър в отговор на въпроси на БСП по време на блицконтрола.


"От юли досега няма реплика, в която се казва, че нещо не се е изпълнило. Горд съм, че съм министърът, при който има последен доклад, каза Кирилов. От ноември България вече не води комуникация под формата на мониторинг. България не отчита фактология по конкретни въпроси. От миналогодишния период на доклада останаха няколко въпроса. Един от от тях е отговорността на председателите на ВКС и ВАС, както и главния прокурор,

Според социалиста Крум Зарков министърът на правосъдието е обещал да си подаде оставката, но не го е направил. Социалистът нарече "фейк" твърденията на Кирилов, че докладът, излязъл преди дни, няма отношение към мониторинга в областта на правосъдието.

"Лесно е да отидеш да говориш дивотии и простотии в Брюксел срещу държавата си", обобщи министърът. Данаил Кирилов посочи, че точно ще провери какво е казал, но подчерта, че по-важното е да се правят реформи, а в правосъдието досега са били извършени много важни и положителни неща.

"Да, има скандали, но аз не съм продуцирал клипа в Съдебната палата. Аз не съм правил другите скандали по случайното разпределение на делата, даже съм се въздържал от реакции, за да пазя добрия тон", напомни Кирилов за гафовете на шефа на ВКС Лозан Панов.

"Никой няма да може да се справи с предизвикателството на една групичка, която клепа България", коментира по този повод депутатът от ДПС Йордан Цонев.

"И г-н Зарков няма да се справи, макар че аз му пожелавам да бъде министър", обърна се към соцдепута Цонев.