Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за юни в размер на 65,82 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от КЕВР. 

На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. 

Предложената цена е с 15% по-ниска от утвърдената цена за май.
Обсъждат поевтиняване на газа през юни, „Булгаргаз“ предлага да е с 15%

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента за компенсиране на разходи, покриваща тези на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от два различни източника за доставка.

В ценовия микс юни е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 70,3% от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

След организиране на тръжна процедура „Булгаргаз“ е сключил за юни един договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона. Договорът е при изисквания
за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

„Намалението на цената на природния газ за юни отговаря изцяло на интересите на българския бизнес и битовите потребители. Постигнатата висока степен на запълняемост на газовото хранилище в Чирен от 85%, с тенденция да достигне до 95%, дава увереност, че България ще посрещне отоплителния сезон без изненади“, подчерта председателят на КЕВР доц. Иван Иванов на откритото заседание на 29 май. 
БГНЕС