Политическите сили трябваше да дадат ясен знак и да кажат какви политики искат да зададат в бюджета”. Така Любомир Каримански, съветник на служебния министър на финансите, коментира по NOVA решението на служебния кабинет да не внася проектобюджет за 2023 година въпреки трите вариантите, които беше направило.

Във вторник изненадващо по време на изслушването си в пленарна зала, министър Росица Велкова каза, че няма да бъде внесен нито един от тях. Според нея бюджетът трябва да се изготвя от редовно правителство. Това решение беше разкритикувано от ПП, БСП и ДБ, а останалите партии одобриха този ход.

„Преди по-малко от 2 месеца по БНР г-жа Нинова предупреди служебното правителство да не прави бюджет за следващата година. Как така след 2 месеца реши, че министърът на финансите трябва да бъде отговорен и да предложи бюджет?”, попита Каримански.

Той е категоричен, че експертите в служебното правителство са положили неимоверни усилия, за да предложат бюджет.

„Първо работехме с параметри, които са за това бюджетът за 2022 да бъде удължен, да бъде запазена политиката му в новия бюджет. Но това касае и промяна на част от някои политики, които ще влязат през 2023 г.”, каза Каримански.  

Той коментира, че Асен Василев „недостойно е нападнал” МФ и министъра Росица Велкова, която е била част от неговия екип.

„За мен лично е недопустимо и не трябва да уронваме престижа на това министерство, което дълго се е борило за финансовата дисциплина”, каза Каримански.
NOVA