Росица Велкова
Росица Велкова / БТА
Вчерашният опит на държавата да поеме още 200 милиона лева заем се е провалил заради неизгодни условия, съобщи БНР.

Държавата пусна ценни книжа за 200 милиона лева, но инвеститорите са поискали много висока доходност, обясни в НС министърът на финансите Росица Велкова:

 "Аукционът, който беше проведен вчера, е с изключително висока доходност, в следствие което към момента канцелирахме тази емисия, защото в крайна сметка ни е необходима ликвидност, но не на вяска цена".

За 2023 година: Прогнозират външен дълг от 15,986 млрд. лева

Ако наистина се стигне до дефицит от 6,6 % догодина, това отдалечава страната ни от приемането в еврозоната, подчерта Росица Велкова. По думите ѝ това усложнява поемането на дълг, следователно - осигуряването на ликвидност в държавата:
 
"Това категорично отдалечава всякакви перспективи на България за еврозоната. Което беше, малко или много ключово, че все още е налична подобна перспектива. Ключово за доходността, която имахме септември месец на външната емисия. Така че, мисля, че много трудно би се осигурила ликвидност, тъй като в момента пазарите, знаете, са изключително волативни, изключително лоши са перспективите пред пазарите. Дори една Германия трудно набира обем".
БНР