Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / DarikNews.bg
Няма българска следа в шпионския скандал в Сърбия, каза вицепремиерът, който защити от майките Валери Симеонов
Военният министър и вицепремиер Красимир Каракачонв отрече твърдения, че има българска следа в шпионския скандал в Сърбия. Обвинението бе отправено от председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун.

"Тези неща не отговарят на истината, четох материала, четох обвиненията. То, едва ли не, е някакъв заговор. Това, че Сърбия има проблеми, те са видни, не означава, че България трябва да бъде изкупителна жертва и да бъде патица за отвличане на вниманието от вътрешните проблеми в Сърбия. Такива неща, за които говори сръбския депутат - няма", отсече Каракачанов.

Захариева за шпионската афера в Сърбия: Обвиненията са нелепи и неотговарящи на истината (ВИДЕО)

Той добави, че всеки депутат в сръбския парламент може да си говори каквото си иска и даде пример, че това е практика и в нашето Народно събрание.

"В българското Народно събрание депутатите говорят и неща, които нямат нищо общо с истината", посочи той.

Лидерски двубой в НС: Борисов и Нинова в сблъсък за самолети, Шенген и оставки

Военният министър направи коментар и на словесните престрелки между соцлидерката Корнелия Нинова и премиера Бойко Борисов по време на парламентарния контрол. Каракачанов обвини червената шефка в популизъм, а по повод сблъсъка как и за какво се ползва правителствения самолет, той се усъмни, дали ако Нинова е министър-председател, "ще се качи на влака".

"Работата на опозицията е да критикува. Тя е права да иска оставката всеки ден. Но не е редно да се използват такива популистки твърдения - защо ходите с държавния самолет. Факт е, че точно тези два самолета бяха купени, когато нейният предшественик управляваше България. А ако утре стане министър-председател тя, вярвате ли, че ще се качи на влака, за да отиде до Загреб? Аз не вярвам. Популизмът трябва да има граници. Естествено е опозицията да използва времето, когато има повече зрители пред телевизорите, да си каже словата", заключи Каракачанов.

По повод посещението на премиера Борисов в САЩ, в което ще се включи и министърът на отбраната, Каракачанов обясни, че очаква задълбочаване на сътрудничеството във военната сфера.

"Споразумението за стратегическото партньорство трябва да бъде актуализирано, има един документ от отдавна. Знаете, че американски компании проявяваха интерес и към другите проекти, те са в ход. Проявяват интерес и за инвестиции в производство на въоръжение или неща, свързани с отбраната. В тази област сме отворени, трябва да търсим такива инвестиции от САЩ и от други страни, защото това означава младите и образовани хора да си намират добре платена работа в България, а не да емигрират", посочи той.